Du visar för närvarande Virvlande vital och solig Haydn

Virvlande vital och solig Haydn

Haydn 2032, volym 11 – Au goût parisien

Symfonierna nr. 2, 24, 82 och 87

Kammerorchester Basel

Dirigent: Giovanni Antonini

ALPHA688

6 out of 6 stars

Den italienske dirigenten Giovanni Antonini startade för några år sedan ett ambitiöst projekt med Kammerorchester Basel och Il Giardino Armonico, nämligen att spela in samtliga Haydns symfonier fram till jubileumsåret 2032. Naturligtvis har Haydns samlade symfoniska produktion tidigare förevigats på skiva av t.ex. Antal Doráti, Adam Fischer och Dennis Russell Davies, men faktiskt så finns det hittills ingen fullbordad på tidiga instrument.

Antoninis serie utmärker sig för sina krispigt vitala tolkningar med genomgående snabba tempi. Samma sak gäller för den senaste volymen, den elfte, som innehåller fyra symfonier från olika skeden i kompositörens liv, två tidigare – nr. 2 och 24 – samt två av Parissymfonierna, nr. 82 och 87.

Naturligtvis har de båda Parisverken tidigare gjorts bra på skiva med stiltrogna instrument av dirigenter som Kuijken och Brüggen, men det är faktiskt svårt att tänka sig att dessa verk  – samt nr. 2 och 24 – går att göra så mycket bättre än här. Det är full musikalisk underhållning på högsta nivå, ett levande musicerande som med upptäckarglädje lyfter fram all charm, men också de dramatiska accenterna i dessa verk, inte minst de två senare symfonierna.

Orkesterspelet är virtuost, men har en sådan spontanitet och karaktär, att jag ofta kom på mig själv med att småle under lyssnandets gång. Antoninis serie har alla förutsättningar att bli den hittills bästa kompletta utgåvan av Haydns symfonier om han och hans medmusikanter orkar hela vägen under den långa resan fram till 2032.

Per Nylén

image_pdf