Foto © Decca

2019-03-01 

Skivtips

Béla Bártok: Konsert för orkester, Danssvit, svit ur Den sällsamma mandarinen
London Symphony Orchestra
Georg Solti
Decca 467686 [1 CD]

 

Ett av ungraren Béla Bártoks mest uppskattade verk är hans Konsert för orkester som tillkom under kompositörens sena exilår i USA och som uruppfördes av Boston Symphony Orchestra 1944. Det är också det mest inspelade orkesterstycket från modernismen och de flesta kända dirigenterna och orkestrarna har gett sin tolkning på skiva. Med andra ord så finns det drösvis av inspelningar att tillgå för den som vill fördjupa sig i den här kompositionen. Om en del verk av tonsättaren kanske kan vara en svår nöt att knäcka för en del lyssnare, så är Konsert för orkester ett av hans mer lättillgängliga, ett femsatstigt verk med stora dynamiska kontraster, där allvar blandas med ironi och humor.

Många ledande ungerska dirigenter har förstås gett sin version av Konsert för orkester, ett verk som trots all showig virtuositet och de tekniska utmaningarna är lika ungerskt kryddat som allt annat han skrev, så därför finns det ofta en extra insikt i inspelningarna från artister som t.ex. Antal Dorati, George Szell, Fritz Reiner, Ferenc Fricsay och Ivan Fischer. Den version som den här veckans tips handlar om är dock framförd av en annan dirigent med ungersk bakgrund, Georg Solti och hans inspelning med London Symphony Orchestra från 1965 på Decca, den första av två inspelningar med Solti, den senare gjordes med Chicago Symphony Orchestra och är nästintill lika imponerande.

Det här är musik som passar Solti alldeles perfekt, han tar ut svängarna rejält och intensiteten i orkesterspelet går inte att ta miste på. Tolkningen är utåtriktad och engagerande, men han förmår också att i några av inner-satserna hitta det där märkligt kusliga, bártokska nattliga mörkret. Ironin i den fjärde satsen, där kompositören ger sin kollega Sjostakovitj en gliring, gestaltas perfekt och det kraftfulla orkesterspelet i sista satsen gör att du sitter som på nålar när du lyssnar.

Den här cd:n innehåller dessutom två höjdpunkter till, två ytterst idiomatiska tolkningar av Danssviten och sviten ur baletten Den sällsamma mandarinen, den sistnämnda framförd med en barbarisk kraft som nästan får en att tappa andan.

Per Nylén

image_pdf