Du visar för närvarande Skivtips

Skivtips

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:TIPS

Erich Wolfgang Korngold: A Midsummer night’s dream. Music to the Film by Max Reinhardt
CPO 999 449-2 [1 CD]

Foto © CPO

Erich Wolfgang Korngold kontaktades redan 1932 av Warner Brothers med en förfrågan om han ville sammanställa musiken till teaterregissören Max Reinhardts film A midsummer night’s dream, baserad på Shakespeares skådespel. 1935 var filmen färdig och när Korngold tre år senare flydde det naziockuperade Österrike var kontakten med Hollywood redan etablerad. Ända till sin död 1956 lovordade han Reichardt för att denne hade räddat hans liv.

Visst börjar det ”som det ska” i uvertyren till Mendelssohns skådespelsmusik; de skira träblåsarackorden, älvaleken i stråkarna, orkestertuttit, men så viker plötsligt stråkarna av i en oväntad löpning och öppnar upp för ett Mendelssohnpanorama i korngoldsk orkesterskrud. Korngold har bitvis varit trogen den ursprungliga skådespelsmusiken, men på senromantiskt maner utökat orkestern och även infogat andra stycken ur Mendelssohns verklista. Här finns sluthymnen ur Skotska symfonin med kör, Auf Flügeln des Gesanges som skönsång med stråkar och harpoklanger (Serenade), praktfulla orkestreringar av stycken ur Lieder ohne Worte och en hel del annat.

Visst är det bitvis kitschigt med himmelska körvokaliser, förföriska stråkar och avslutande pampig körsång på den berömda bröllopsmarschen, och man ser framför sig Hollywoodlegenderna Mickey Rooney, James Cagney och Olivia de Havilland rumla runt i filmdukens shakespearska midsommarnatt. Men det är sublim kitsch, och det om något är ju också en del av filmmusikens väsen.

Ibland fläskar Korngold på och fjärmar sig rejält från originalmusiken (Clownernas dans) med för Mendelssohn anakronistiska instrumentationsfinesser. Det geniala scherzot har han emellertid lämnat i det närmaste intakt.

Allt sprudlande lekfullt och transparent framfört i en kongenial upptagning av Korngolds originalpartitur med Deutsches Symphonie-Orchester Berlin under Gerd Albrecht 1997.

Henry Larsson

Erich Wolfgang Korngold: A Midsummer night’s dream
Rundfunkchor Berlin, Deutsches Symphonie-Orchester
Dirigent: Gerd Albrecht
Sopran: Celina Lindsley
Mezzosopran: Michelle Breedt
Tenor: Scot Weir
Bas: Michael Burt


CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.

image_pdf