2019-01-10 

Skivtips

Maurice Ravel: Ma Mère l´Oye, Bolero, Rapsodie espagnole, Une Barque sur l’océan, Alborada del Gracioso
Deutsche Grammophon 439859 [1 CD]

Foto © Deutsche Grammophon

En av den franske kompositören Maurice Ravels (1875-1937) läckraste skapelser är hans orkesterverk Ma Mére l´Oye (eller Gåsmors sagor på svenska). Ursprungligen skrevs stycket som en pianoduett, men orkestrerades 1911 av Ravel, först som en orkestersvit om fem satser, därefter som balett med en speltid runt 30 minuter.

Både orkestersviten och baletten har spelats in flitigt genom åren av många stora uttolkare av Ravels musik. Den franske kompositören och dirigenten Pierre Boulez (1925-2016) är en av de artister som har lyckats allra bäst med att fånga den subtilitet och klangliga briljans som ryms i denna inte så långa, men innehållsrika komposition.

Boulez har ofta haft rykte om sig att vara ganska torr och akademisk som dirigent, en uppfattning som jag själv inte alls delar. Även om inte allt han gjort har varit så engagerande, så finns det när han är som bäst en känslighet i musicerandet som är mer raffinerat inåtvänd än yvigt utåtriktad.

Den här skivan, som innehåller hela baletten, tar just fram det bästa hos denne dirigent. Berliner Philharmonikers orkesterklang är i sig virtuos och färgskimrande, men det är ändå Boulez´ förmåga att få fram den rätta känslan av barnslig oskuld som är själva kärnan i detta verk, inspirerat av Charles Perraults barnbok med den långa titeln Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités – Contes de ma mère l’Oye (Gåsmors sagor), och som gör tolkningen så minnesvärd. Den ursprungliga pianoversionen komponerades för och dedicerades till Ravels båda pianoelever Mimi och Jean Godebski, tio respektive åtta år gamla.

Övriga verk på den här skivan framförs lika övertygande med samma färgrika klangmåleri. Ravels musik har naturligtvis spelats in flitigt genom åren, men den här plattan kommer högt upp på listan över inspelningar av denne orkestermagikers musik.

Per Nylén

Maurice Ravel: Ma Mère l´Oye, Bolero, Rapsodie espagnole, Une Barque sur l’ océan, Alborada del Gracioso
Berliner Philharmoniker
Dirigent: Pierre Boulez

CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.

image_pdf