Skivtips

Peter Tjajkovskij: Spader dam (Pikovaja dama)
Philips DDD 438141 [3 CD]

Foto © Philips

Under 1990-talet spelade den ryske dirigenten Valerij Gergiev in en hel del ryska operor av bl.a. Alexander Borodin, Nikolaj Rimskij-Korsakov, Modest Musorgskij och Peter Tjajkovskij med Mariinskij-Teatern (Kirov Opera) på Philips. Bland dessa fanns även Tjajkovskijs Spader dam (Pikovaja dama) från 1993.

Även om det inte finns alltför många inspelningar av denna opera så är konkurrensen mellan dem ändå inte enkel. Några andra inspelningar att nämna är Mstislav Rostropovitjs från 1977 (Deutsche Grammophon), Seiji Ozawas från 1992 (RCA) och senast Mariss Jansons från 2015 (BR Klassik).

Det som gör Gergievs inspelning så imponerande är att han bygger upp en övertygande helhet från början till slut där orkesterspelet är kompakt, intensivt och väldigt precist. Här finns verkligen ingen brist på dramatik, å andra sidan inte heller någon subtilitet. Det som gör inspelningen så bra är att Gergiev lägger in rätt växel i rätt ögonblick och får till ett lysande samspel med sångarna.

Dessa sjunger med en gestaltningsförmåga som verkligen suger in lyssnaren i handlingen. De som sticker ut är främst Maria Guleghina och Gegam Grigorian (som för övrigt var pappa till sopranen Asmik Grigorian). Maria Guleghina besitter en kraftfull spintosopran och gör en mycket dramatisk tolkning av den olyckligt förälskade Lisa. Grigorian är idealisk som den spelbesatte Herman. Han sjunger inte bara uttrycksfullt och passionerat utan visar även upp en påfallande karaktärsutveckling under handlingens gång.

Spader dam, som bygger på en novell av Alexander Pusjkin, är en opera man definitivt bör ägna tid åt. Den har en stark och sedelärande intrig, därtill mästerlig musik av Tjajkovskij. Gergievs inspelning är verkligen ett måste när det gäller den här mörka operan.

Yehya Alazem

© Philips

CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.