Bose Noise Cancelling Headphone 700 © Bose

2021-03-29 

Utrustningstest: Bose Noise Cancelling Headphone 700

CAPRICCIO har testat de senaste brusreducerande hörlurarna Bose Noise Cancelling Headphone 700 från Bose som släpptes i juni 2019.

Hörlurarna finns i två olika färger; vit och svart. Komfortmässigt finns det ingenting att klaga på, man får samma komfort som med den äldre modellen Bose QuietComfort 35 fast med ännu stabilare grepp runt öronen. Jag har kunnat lyssna på musik oavbrutet i flera timmar utan att känna något ”tryck” över huvudet, vilket man kan uppleva med en del andra hörlurar. Med många hörlurar kan det finnas problem med Bluetooth-uppkopplingen men jag kan säga efter en hel månad att jag aldrig haft något problem med detta. Att slå och och stänga av har fungerat hur smidigt som helst. Brusreduceringen är helt i sin egen klass. Jag har använt hörlurarna på kontoret, på café och ute på gatan och knappt känt av att jag har varit i närheten av andra människor. Brusreduceringen finns i tre nivåer: 0, 5 och 10. Varför det finns nivå 5 vet jag i ärlighetens namn inte – det är väl bara att köra på det högsta och bara njuta av musiken!

Men hur lämpar sig hörlurarna för olika genrer inom den klassiska musiken?

Opera och sång

Som bekant är jag i förstahand en operaspecialist och för mig är dessa hörlurar ett utmärkt val. Balansen mellan orkester och sångare har varit helt enligt önskan och även körharmoniken har varit mycket tydlig. För en person som också älskar historiska inspelningar så tycker jag att dessa hörlurar är precis det man behöver, ljudet har känts betydligt behagligare och jag har knappt behövt fundera ens på inspelningarnas ljudkvalitet. Även för romanssång har hörlurarna fungerat bra.

Symfonisk repertoar

Den symfoniska repertoaren är nog hörlurarnas svagaste del och det gäller främst bastonerna. När jag har lyssnar på en symfoni med dominerande celli och kontrabaser så önskar jag mig en viss skärpa i bastonerna, men det är nog en smaksak, en del gillar en mer rund klang. Men i övrigt så har jag inte upplevt några andra problem utan tvärtom, bl.a. de delikata höga stråksektionerna har varit otroligt njutbara.

Pianomusik

I pianomusiken är hörlurarna lika den symfoniska repertoaren när det gäller bastonerna. Upplevelsen har helt och hållet berott på vilken repertoar man lyssnar på. Spontant skulle jag nog säga att hörlurarna lämpar sig bättre för musik skriven efter 1830 – då tänker jag främst på Chopin och Liszt som älskar att leka i diskanttonerna. När det gäller transparens och dynamik så finns det ingenting att klaga på.

Kammarmusik

Även för kammarmusiken så lämpar sig dessa hörlurar bra. Transparens och känsla lämnar inget övrigt att önska. Testa bara Sjostakovitjs stråkkvartetter och så kommer du inte att vilja ha något annat!

Summering

Efter att ha använt Bose Noise Cancelling Headphone 700 i en dryg månad så måste jag sammanfattningsvis säga att de mycket väl lämpar sig för klassisk musik och skulle vara en utmärkt hjälp till människor som vill njuta av musiken var de än befinner sig. Här får man allt i ett: ljudkvalitet, komfort, och en suverän brusreducering!
Betyg [1-6]: 6 out of 6 stars

Yehya Alazem

image_pdfimage_print