Apple AirPods Max © Apple

2021-04-01 

Utrustningstest: Apple AirPods Max

CAPRICCIO har testat de senaste brusreducerande hörlurarna AirPods Max från Apple som har funnits tillgängliga sedan årsskiftet.

Hörlurarna finns i fem olika färger; rymdgrå, silver, grön, himmelsblå och rosa. Komfortmässigt finns det ingenting att klaga på, de vilar mjukt på huvudet och har ett stabilt grepp runt öronen. Jag har kunnat lyssna på musik oavbrutet i flera timmar utan att känna något ”tryck” över huvudet, vilket man kan uppleva med en del andra hörlurar. Med många hörlurar kan det finnas problem med Bluetooth-uppkopplingen men jag aldrig haft något problem med detta när jag har använt AirPods Max, naturligtvis är det en rejäl fördel om man använder hörlurarna med andra Apple-produkter. Att slå på och och stänga av har fungerat hur smidigt som helst; det är bara att sätta in hörlurarna i det medföljande fodralet. Brusreduceringen är helt i sin egen klass. Jag har använt hörlurarna på kontoret, på café och ute på gatan och knappt känt av att jag har varit i närheten av andra människor. Jag även använt hörlurarna ett par gånger när jag har flugit och måste säga att AirPods Max är i särklass de bästa brusreducerande hörlurarna om man ofta är på resande fot.

Men hur lämpar sig hörlurarna för olika genrer inom den klassiska musiken?

Opera och sång

Som bekant är jag i förstahand en operaspecialist och för mig är dessa hörlurar ett utmärkt val. Balansen mellan orkester och sångare har varit helt enligt önskan och även körharmoniken har varit mycket tydlig. För en person som också älskar historiska inspelningar så tycker jag att dessa hörlurar är precis det man behöver, ljudet har känts betydligt behagligare och jag har knappt behövt fundera ens på inspelningarnas ljudkvalitet. Även för romanssång har hörlurarna fungerat bra.

Symfonisk repertoar

Den symfoniska repertoaren är nog hörlurarnas svagaste del och det gäller främst bastonerna. När jag har lyssnar på en symfoni med dominerande celli och kontrabaser så önskar jag mig en viss skärpa i bastonerna, men det är nog en smaksak, en del gillar en mer rund klang. Men i övrigt så har jag inte upplevt några andra problem utan tvärtom, bl.a. de delikata höga stråksektionerna har varit otroligt njutbara.

Pianomusik

I pianomusiken är hörlurarna lika den symfoniska repertoaren när det gäller bastonerna. Upplevelsen har helt och hållet berott på vilken repertoar man lyssnar på. Spontant skulle jag nog säga att hörlurarna lämpar sig bättre för musik skriven efter 1830 – då tänker jag främst på Chopin och Liszt som älskar att leka i diskanttonerna. När det gäller transparens och dynamik så finns det ingenting att klaga på.

Kammarmusik

Även för kammarmusiken så lämpar sig dessa hörlurar bra. Transparens och känsla lämnar inget övrigt att önska. Testa bara Sjostakovitjs stråkkvartetter och så kommer du inte att vilja ha något annat!

Summering

Efter att ha använt Apple AirPods Max i tre månader så måste jag sammanfattningsvis säga att de mycket väl lämpar sig för klassisk musik och skulle vara en utmärkt hjälp till människor som vill njuta av musiken var de än befinner sig. Här får man allt i ett: ljudkvalitet, komfort, och en helt outstanding brusreducering. Rekommenderas varmt!
Betyg [1-6]: 6 out of 6 stars

Yehya Alazem

image_pdfimage_print