Två Weber-nyheter på skiva

Carl Maria von Weber: Der Freischütz
Frankfurt Radio Symphony & MDR Leipzig Radio Choir
Dirigent: Marek Janowski
Pentatone PTC5186788 [2 CD]
5 out of 6 stars

Carl Maria von Weber: Peter Schmoll
ORF Vienna Radio Symphony Orchestra
Dirigent: Roberto Paternostro
Capriccio C5376 [1 CD]
4 out of 6 stars

Carl Maria von Webers sagoopera Friskytten har varit populär på skiva genom decennierna och det finns ett flertal riktigt fina inspelningar som sticker ut, t.ex. Carlos Kleibers (DG), Josef Keilberths(EMI) och Eugen Jochums (DG). Nu har den tyske veteranen bland operadirigenter, Marek Janowski, spelat in den för andra gången med ett spännande sångarteam i Frankfurt på Pentatone.

På den här inspelningen har Pentone valt att inte använda den talade tyska dialogen som brukar vara den som används i vanliga fall, utan i stället får vi mellan varven höra korta sammanfattningar som har gjorts av Katharina Wagner and Daniel Weber, vilka här reciteras av Corinna Kirchhoff and Peter Simonischeck.

Det som gör den här utgåvan extra intressant är att vi här för första gången får avnjuta den berömde österrikiske heldentenoren Andreas Schager i en komplett operainspelning på cd och samma sak gäller för den unga lovande norska sopranen Lise Davidsen som debuterade i Bayreuth i somras som Elisabeth i Tannhäuser.  Schagers mäktiga stämma har både kraft och skönhet, även om han inledningsvis har lite onödigt mycket vibrato på sin röst. Minst lika imponerande är Davidsen med sin klara, vackra och dramatiska sopran.

Vokalt så ligger sången i övrigt även på en mycket hög nivå, inte minst från Alan Held och Franz-Josef Selig. Orkesterspelet imponerar också från Frankfurt-orkestern under Marek Janowskis erfarna ledning, en dirigent som spelat in flera av Webers operor och som fint fångar både mystiken och det melodiska i operan.

Om Friskytten är ett etablerat mästerverk som tillhör standardrepertoaren, så är operan Peter Schmoll från 1802 desto mer ovanlig, även om den har spelats in tidigare. Nu har också bolaget Capriccio släppt en ny inspelning, gjord konsertant i Wien, under dirigenten Roberto Paternostos ledning.

Handlingen i detta komiska sångspel, där den talade dialogen har gått förlorad, utspelar sig under tiden efter franska revolutionen och dess krig. Musiken är onekligen charmig och underhållande utan att på långa vägar nå upp till Friskyttens nivå.

Sångarna på den här utgåvan kan inte riktigt mäta sig med dem hos Janowski, även om barytonen Paul Armon Edelmann gör en fin insats i huvudrollen, precis som basen Thorsten Grümbel gör som Peter Schmolls bror Martin. Tyvärr har dock den ryska sopranen Illona Revolskaja en i längden lite irriterande gapig höjd på rösten i sin roll.

På plussidan hittar vi ett mycket livligt och inspirerat orkesterspel från Österrikiska radions symfoniorkester. Så sammantaget är det här en inspelning av en raritet som ändå kan rekommenderas, även om ljudbilden är ganska hård mot rösterna.

Per Nylén

image_pdfimage_print