Du visar för närvarande Strauss på hemmaplan

Strauss på hemmaplan

Richard Strauss: Symfoniska dikter
Frankfurter Opern- und Museumsorchester
Dirigent: Sebastian Weigle
Oehms OC033 [6 CD]
5 out of 6 stars

Dirigenten Sebastian Weigle är kanske ett nytt namn för många, men faktum är att han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Efter femton år som förstehornist i Staatskapelle Berlin inledde han en dirigentkarriär som lett honom till många kända symfoni- och operaorkestrar och sedan 2008 är han dessutom chefsdirigent för Frankfurtoperan. Där har han tidigare på det tyska skivbolaget Oehms bland annat spelat in hela Wagners ring och Strauss Die Frau ohne Schatten samt Ariadne auf Naxos. Nyligen gjorde han en omfattande serie med inspelningar av just Strauss symfoniska dikter och den ytterst sällan spelade tidiga symfonin, vilka nu getts ut i en snygg box som dock tyvärr inte innehåller de eleganta originalomslagen med bilder på kompositören själv.

Weigle och hans fina operaorkester är på mammas gata i den här musiken och framförandena står sig överraskande bra i den enorma konkurrens som råder på skiva i denna repertoar. Weigles tolkningar är mustiga, dramatiska och entusiastiska – han och hans musiker verkligen frossar i Strauss orkestrala fyrverkerier samtidigt som de tar ner musiken på jorden och ger den en robust mänsklighet.

Frankfurtoperans orkester kan inte matcha t.ex. Berliner Philharmoniker eller Bayerska radions orkester när det gäller raffinerade detaljer eller homogen orkesterklang. Det kompenserar de med sitt engagemang och sin passion för de här verken – inte minst det biffiga blecket imponerar genomgående i dessa framföranden. Ingen inspelning faller ur ramen, men ett extra plus ska definitivt ges för de kraftfulla tolkningarna av Also sprach Zarathustra, Eine Alpensinfonie och kompositörens “hemma-hos-reportage” Symphonia Domestica.

Som så ofta från Oehms är ljudbilden idealisk; det finns en rymd för att den här storslagna musiken ska kunna blomma fullt ut. Jag har hört mängder av inspelningar av Strauss orkesterverk genom åren och den här boxen återvänder jag gärna till. Äkta Strauss från en orkester som verkligen kan gestalta kompositörens tondikter och vet hur de ska klinga.

Per Nylén

image_pdf