Du visar för närvarande Spännande blåsklanger

Spännande blåsklanger

Kalevi Aho: Concertos for Trombone and Trumpet
BIS Records BIS-2196 [1 CD]

Foto © BIS Records

Skivbolaget BIS fortsätter outtröttligt att spela in den finländske kompositören Kalevi Ahos stora produktion. Aho är en av Finlands främsta samtida tonsättare med bland annat 17 symfonier bakom sig. Tonsättaren, som föddes 1949, har förutom symfonier även komponerat opera, vokalmusik och en mängd konserter för diverse soloinstrument. Jag har lyssnat på flera av dessa BIS-skivor med stor behållning även om det har varit svårt att hänga med i utgivningstakten.

På föreliggande skiva återfinns två konserter, en för trombon från år 2010 och en för trumpet (2011). Trombonkonserten är ett verk tillägnat skivans solist, Jörgen Van Rijen tillika förste trombonist i anrika Concertgebouw Orchestra i Amsterdam. Ett verk där Aho verkligen utforskar instrumentets möjligheter att utveckla spännande klanger. En konsert med en bitvis förtätad atmosfär men trots lite experimentella inslag, främst i inledningen, så är det  lättillgänglig musik för lyssnaren utan att för den skull vara insmickrande.  

Trumpetkonserten har annan karaktär och är dessutom komponerad för symfonisk blåsorkester samt solotrumpet. Detta verk har också lite jazziga inslag som extra krydda. Personligen tycker jag bättre om trumpetkonserten. Den känns spontanare och mer inspirerad, där musiken i sig också snarare står i fokus i jämförelse med trombonkonserten, vilken i första hand mer utforskar instrumentets möjligheter än att förmedla ett musikaliskt innehåll.

Jag är djupt imponerad av hur övertygande solisterna och orkestern framför dessa verk. Martyn Brabbins är också mer än en följsam ledsagare i verken och även orkestern tar plats i framförandena. BIS´ ljudbild är dessutom bra både i balansen och dynamiken. För dem som gillar Ahos musik rekommenderas denna cd, men även de som intresserar sig för konserter för bleckblås, vilket det inte finns överflöd av i konsertrepertoaren, har stor behållning av den här skivan.

Björn Sundkvist

Kalevi Aho: Trumpet- och trombonkonserter
Antwerpens symfoniorkester
Dirigent: Martyn Brabbins
Trombon: Jörgen Van Rijen
Trumpet: Alain De Rudder

image_pdf