Du visar för närvarande Spader dam i sliten gatumiljö

Spader dam i sliten gatumiljö

Oper Stuttgart, Stuttgart, 25 januari 2019
Peter Tjajkovskij: Spader dam (Pikovaja dama)

Foto: Erin Caves (Herman) och Lise Davidsen (Lisa) © Martin Sigmund

Att vi lever i en tid som präglas av mycket våld och sexuella övergrepp är tyvärr ett faktum; men att det har blivit ett allmänt koncept i så många operauppsättningar, oavsett vad verken handlar om, börjar också bli något tröttsamt.

Jossi Wielers och Sergio Morabitos uppsättning av Peter Tjajkovskijs opera Spader dam på Oper Stuttgart, med premiär sommaren 2017, låter handlingen stanna kvar i Sankt Petersburg, men flyttar fram den i tiden till någon gång efter Sovjetunionens fall.

Det hela utspelar sig i de lägsta samhällsklasserna, där Herman, Tjekalinskij och Surin är ett gäng ungdomar från fattiga familjer, manipulerade av Tomskij som i sin tur är någon typ av maffiaboss med kostym och cigarr. Grevinnan drömmer om ett bättre liv genom att hoppas på Lisas giftermål med den rike Jeletzkij.

Anna Viebrocks scenografi utgörs av ett stort slitet hus på en vridscen som man aldrig får se inifrån, utan skeendet äger rum på gatan utanför. Jag måste erkänna att det infann sig en känsla av besvikelse när ridån gick upp efter operans fantastiska orkesterförspel och visade en miserabel miljö som alls inte motsvarar musikens karaktär.

Visst är regiduon Jossi Wielers och Sergio Morabitos idé egentligen både intressant och regimässigt genomtänkt, men den harmoniserar inte särskilt väl med Tjajkovskijs partitur. På en del ställen faller även regin, inte minst i operans fjärde bild (akt 2) där Herman försöker luska fram hemligheten med de tre korten från Grevinnan genom att erbjuda henne sex istället för att hota henne, och hon faller ner död innan sexakten hinner börja.

Den musikaliska nivån är tack och lov betydligt bättre. Orkestern under den ukrainska dirigenten Oksana Lynivs ledning bjuder på ett intensivt, välslipat spel som upprätthåller dramatiken från början till slut, men ibland saknas värmen och passionen som man vill uppleva i Tjajkovskijs musik. Kören gör en lysande och kompakt insats.

Den amerikanske tenoren Erin Caves besitter en ljus, men något smal tenor som visserligen har kraften för Hermans parti, men inte riktigt uthålligheten operan igenom för att det ska vara helt övertygande. Mot slutet oktaverar han även ner ett par höga toner. Vad det gäller rollgestaltningen så är den också något fyrkantig. Den armeniske barytonen Gevorg Hakobyan imponerar stort i Tomskijs roll som är handlingens katalysator. Hans stämma har en fyllig klang och mörk tyngd. I den berömda balladen om de tre korten sjunger han uttrycksfullt, dramatiskt och med en lysande diktion.

De övriga herrarna Petr Sokolov (Jeletzkij), Torsten Hofmann (Tjekalinskij), David Steffens (Surin) och Christopher Sokolowski (Tjaplitskij) gör alla utmärkta insatser. På damsidan utmärker sig den amerikanska mezzon Helene Schneiderman som den på korthemligheten ruvande Grevinnan och alten Stine Marie Fischer gör ett livligt porträtt av Polina, utan att riktigt ha den vokala botten som krävs i hennes romans.

För föreställningens onekligen bästa insats svarar den unga norska sopranen Lise Davidsen som bjuder på en känsloladdad och dramatisk tolkning av den olyckligt förälskade Lisa. Hennes röst besitter en mörk, mjuk och rund klang som passar alldeles utmärkt för den här rollen. Hon har även en enastående volym och kraft samtidigt som hon sjunger slipat och nyanserat. Efter operans slut drar hon välförtjänt kvällens längsta applåder. Det ska bli mycket spännande att följa denna sångerskas karriär framöver; redan i augusti i år debuterar hon i Bayreuth som Elisabeth i Tannhäuser.

Yehya Alazem

Peter Tjajkovskij: Spader dam (Pikovaja dama)
Oper Stuttgart, Stuttgart, 25 januari 2019
Regi & dramaturgi: Jossi Wieler & Sergio Morabito
Scenografi & kostym: Anna Viebrock
Staatsorchester Stuttgart & Staatsopernchor Stuttgart
Dirigent: Oksana Lyniv
Herman: Erin Caves
Lisa: Lise Davidsen
Tomskij: Gevorg Hakobyan
Grevinnan: Helene Schneiderman
Polina: Stine Marie Fischer
Jeletzkij: Petr Sokolov
Tjekalinskij: Torsten Hofmann
Surin: David Steffens
Tjaplitskij: Christopher Sokolowski

image_pdf