Du visar för närvarande Skivtips: Schumanns symfonier
Robert Schumann, litografi utförd av Josef Kriehuber (1839)

Skivtips: Schumanns symfonier

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:TIPS

Robert Schumanns symfonier ansågs länge som dåligt orkestrerade och enligt en del musikvetare så innehöll de även andra kompositionstekniska brister. Själv har jag alltid tyckt att detta är synnerligen överdrivna påståenden och dessa verk sätter jag personligen mycket högt. En dirigent och orkester med känsla för Schumanns tonspråk har inga större problem att råda klarhet i detaljerna och ge musiken passion och kraft. Numera är de också en viktig del av den symfoniska repertoaren runt om i konsertsalarna och på skiva.

Schumanns symfonier har många av romantikens typiska drag med sorgsna melodier, majestätiska blåsklangar och starka känslor. Det finns ofta en melankoli som stannar kvar länge i ens minne som i den vemodiga, meditativa tredje satsen i den andra symfonin, eller i den fjärde i trean för att ta två konkreta exempel.

De fyra symfonierna har ofta spelats in komplett på skiva och det finns knappt någon av de stora dirigenterna som inte gett sin syn på dessa verk. Och det går verkligen att göra dem olika, inte minst när det gäller tempi och fraseringar.

Här kommer några av mina favoritcykler av Schumanns symfonier. Trevlig lyssning!

Per Nylén

image_pdf