Du visar för närvarande Rossiniraritet på avstånd

Rossiniraritet på avstånd

Gioacchino Rossini: Moïse et Pharon
Virtuosi Brunensis & Górecki Chamber Choir
Dirigent: Fabrizio Maria Carminati
Medverkande: Alexey Birkus, Patrick Kabongo, Elisa Balbo, Albane Carrère, Baurzhan Anderzhanov, Randall Bills, Luca Dall’Amico, Xiang Xu, Silvia Dalla Benetta
Naxos  8660473-75 [3 CD]
3 out of 6 stars

Som säkert många redan vet så avslutade Rossini sin karriär som operakompositör i Frankrike, där han också gjorde en fransk version av sin tidigare italienska opera Moses i Egypten. Verket som uruppfördes i Paris 1827 fick titeln Moïse et Pharon, även om fransmännen då bara kallade den för Moïse. Rossini lade också till en hel del musik, den för den franska scenen obligatoriska baletten måste naturligtvis tillföras och han anpassade också sången mer till franska förhållanden, d.v.s inte lika halsbrytande koloraturer som tidigare.

Operan, vars handling kretsar kring judarnas uttåg ur Egypten och miraklet vid Röda havet, är också väsentlig i operans utveckling eftersom den pekar framåt mot den nyare typen av romantiska monumentaloperor, Grand opera. Det gör att det känns extra märkligt att den franska versionen av Rossinis opera sällan har spelats in på skiva genom åren, vilket innebär att den här inspelningen naturligtvis fyller en viktig lucka.

Tyvärr så kan jag inte helhjärtat rekommendera den – det största problemet är själva ljudbilden som lämnar mycket i övrigt att önska. Precis som övriga Rossiniutgåvor på senare år på Naxos så är Moïse et Pharon inspelad live vid Rossinifestivalen i Bad Wildbad och varken producent eller tekniker har den här gången lyckats få fram en acceptabel ljudbild. Det känns som om man lyssnar på en opera på långt avstånd, det finns ingen dynamik och ljudet är torrt och föga inbjudande.

Rent musikaliskt har ändå tolkningen en hel del att erbjuda, där inte minst Virtuosi Brunensis under Fabrizio Maria Carminati imponerar med ett lätt, luftigt och fräscht orkesterspel. När det gäller sången så är insatserna som ofta i den här serien av mycket blandad kvalitet, men basen Alexey Birkus gör en kraftfull och säker insats som Moïse. Bland sångarna i övrigt vill jag speciellt framhålla sopranen Elisa Balbo som den hebreiska flickan Anaï och tenoren Randall Bills som Aménophis, son till den egyptiska faraon.

Sammantaget så är alltså den här nya inspelningen av lite blandad kompott även om den naturligtvis fyller en inte helt oviktig plats i samlingen eller i Spotifylistan för den rossinianskt sinnade operavännen. Avslutningsvis borde kanske Naxos börja fundera över sina strategier när det gäller inspelningar, åtminstone jag är beredd att betala några tior till för att få ett behagligare ljud.

Per Nylén

image_pdf