2022-10-14 

Rossini i tretal

Rossini: Ermione – La donna del lago – Bianca e Falliero

Opera Rara

OBR2 (8 CD)

5 out of 6 stars

För oss som gillar italiensk opera, och även andra sceniska 1800-talsverk, så är det brittiska bolaget Opera Rara omistligt. År ut och år in har de producerat toppinspelningar av ofta ganska obekanta operor. Framgångsreceptet är att göra som på den gamla goda tiden: noggranna instuderingar för sångare och musiker och inspelningar som görs i samband med liveframföranden. Det finns inget hafsigt eller ogenomtänkt med Opera Raras produktioner, bara klassiskt gott hantverk, ljudmässigt alltid fint presenterat dessutom.

1819 var ett väldigt produktivt år – även för den snabbskrivande Rossini – som resulterade i tre operor vilka Opera Rara i år har återutgett i en box. Skrivna under en period av tio månader har de både sina likheter och skillnader sinsemellan. På senare år har också dessa tre operor börjat spelas allt oftare efter att ha varit bortglömda länge.

Ermione är en tragisk opera med en för Rossini säreget mörk och dyster handling som bygger på Racines pjäs Andromaque. Operan floppade ordentligt, vilket ledde till att kompositören la ner den efter bara sju förställningar. Operan utspelar sig i efterdyningarna till det trojanska kriget med kärleks – och maktintriger som gör samtliga inblandade ännu mer olyckliga.

La donna del lago har ett mer romantiskt innehåll och är dessutom den första av många 1800-talsoperor som bygger på en berättelse av Walter Scott. Precis som i Ermione är kärlek och politik också i fokus även om handlingen nu utspelar sig i Skottland. I den här operan slutar dock handlingen lyckligt efter samtliga turer. Bianca e Falliero är ett melodrama som handlar om fältherren Fallieros kärlekshistoria med Bianca, där kärleksförvecklingarna också till slut löser sig.

Samtliga tre inspelningar håller högsta klass, där många av Opera Raras stamartister de senaste decennierna förekommer som t.ex. Carmen Giannattasio, Jennifer Larmore och Gregory Kunde. Två trotjänare bland bolagets dirigenter leder också orkestrarna som finns med på inspelningarna: David Parry framför Ermione och Bianca e Falliero med London Philharmonic Orchestra och Maurizio Benini tar sig an La donna del lago med Scottish Chamber Orchestra.

Sammantaget så är det här en utgåva som verkligen varmt kan rekommenderas för den belcantointresserade operavännen.

Per Nylén

 

 

 

image_pdf