Du visar för närvarande Richard Bonynge presenterar bortglömd viktoriansk operettsuccé
Foto © Naxos

Richard Bonynge presenterar bortglömd viktoriansk operettsuccé

Alfred Cellier: Dorothy
Naxos 8660447 [1 CD]

4 out of 6 stars

Nej, detta stycke handlar inte om flickan Dorothy i The wizard of Oz om nu någon skulle få för sig det av namnet och den pastoralt inbäddade stugan på omslaget att döma. Jag ska erkänna att jag varken hade hört talas om denna ”pastoral comedy opera” eller dess upphovsman Alfred Cellier tidigare, men i texthäftet får man reda på att Dorothy var en dundersuccé som framfördes inte mindre än 931 gånger årtiondena efter premiären i London 1886. Det är ett rekord som till och med ställer Gilbert & Sullivans Mikado i skuggan med sina totalt 672 föreställningar.

Alfred Cellier föddes i London 1844 av franska föräldrar och verkade som organist och dirigent i Belfast innan han 1868 återvände till sin födelsestad. Där fortsatte han sitt organistvärv, men drogs snart till teatern och blev musikalisk ledare för Court Theatre och så småningom Prince’s Theatre i Manchester. Från 1877 var han knuten till Savoy Theatre där han hade nära samarbete med det berömda D’Oyly Carte Company som från 1870-talet (och i över hundra år framåt) framförde Gilbert & Sullivan-operetter, även på turnéer i Europa, Nordamerika och Australien. Cellier biträdde även Arthur Sullivan som dirigent och orkestrerade en del av hans musik.

I Celliers verkförteckning finns ett femtontal sceniska verk, varav Dorothy blev det mest framgångsrika. En uppföljare, Doris (1889), fick inte tillnärmelsevis samma framgång och 1891 avled Cellier i tuberkulos, bara 47 år gammal.

Den kände belcantodirigenten Richard Bonynge (född 1930) presenterar här återigen för operakompaniet Victorian Operas räkning ett litet guldkorn ur den anglosaxiska musikteaterrepertoaren. (Sist var det Edward J. Loaders bortglömda opera Raymond and Agnes).

Celliers ”comedy opera” Dorothy i tre akter var egentligen en omarbetning av en tidigare musikalisk komedi från 1876, Nell Gwynne. Till en början gick den inte särskilt bra på Gaiety Theatre i London där den hade premiär den 25 september 1886. Framgången kom när den omhändertogs av den populära operettsångerskan Marie Tempest och hennes kollegor på Prince of Wales Theatre i december samma år. Det är ett stycke helt och hållet i Gilbert & Sullivans engelska operettanda.

Handlingen, till en text av B.C. Stephenson, är förlagd till 1740-talet och utspelar sig i marknadsmiljö på landsbygden i Kent. En anglosaxisk parallell till den tyske tonsättaren Friedrich von Flotows populära opera Martha eller Marknaden i Richmond från 1847 som har en liknande inramning. Två högreståndsdamer, godsägardottern Dorothy och hennes kusin Lydia, har tröttnat på det stela sällskapslivet och beger sig förklädda till bondflickor till traktens stora sociala evenemang; den årliga skördemarknaden. Där träffar de på Geoffrey, en “ung engelsk gentleman”, och hans vän Harry, även de under antagna namn då de försöker undkomma sheriffen Lurcher som jagar dem med diverse stämningsansökningar. Männen och kvinnorna är, utan att känna till varandras identiteter, attraherade av varandra och Lurcher tvingas uppträda som betjänt när man så småningom besöker Dorothys föräldrahem. Där ställer ett fejkat inbrott till det, men efter diverse missförstånd slutar allting som sig bör lyckligt med tvenne bröllop.

Musiken, inledd med en uvertyr av potpurrikaraktär, är komplikationsfri, attraktiv och full av esprit, ofta ballader och ensembler i olika typer av tretakt. Bonynges sångarlag har handplockats från The Royal Northern College of Music i Manchester och sjunger klanderfritt. Den unge barytonen John Ieuan Jones framför styckets kanske största hit, Queen of my heart, prydligt och uttrycksfullt. Mest karaktär har nog tenoren Michael Vincent Jones i den tacksamma rollen som uppbragd sheriff med sin entréaria I am the Sheriff’s faithful man och den agiterade sången med kör Under the pump. Som Dorothy sjunger den kända irländska sopranen Majella Cullagh vårdat och kultiverat, den enda i ensemblen med längre operaerfarenhet. Denna förstagångsinspelning av Celliers en gång så berömda operett saknar talad dialog. Det bryter förvisso av händelseförloppet och förtar också en del av teateratmosfären, men gör också att musiken ryms på en cd-skiva. Inspelningen borde glädja varje älskare av Gilbert & Sullivans musikkomedier. Texthäftet innehåller detaljerad synopsis och artistpresentationer, men libretto (inklusive den talade dialogen) får man införskaffa från Naxos hemsida.

Henry Larsson

Alfred Cellier: Dorothy. A pastoral comedy
Victorian Opera Orchestra & Chorus
Dirigent: Richard Bonynge
Dorothy: Majella Cullagh
Lydia: Lucy Vallis
Phyllis: Stephanie Maitland
Wilder: Matt Mears
Sherwood: John Ieuan Jones
Bantam: Edward Robinson
Lurcher: Michael Vincent Jones

image_pdf