Du visar för närvarande Rhenguldet enligt Salonen
Foto © Arne Hyckenberg

Rhenguldet enligt Salonen

Östersjöfestivalen 2019

Berwaldhallen, Stockholm, 25 augusti 2019
Richard Wagner: Das Rheingold (Konsertant)

 

Årets Östersjöfestival har som tema hållbarhet och musik, med Östersjön som knytpunkt. Att det första verket i Richard Wagners Nibelungens ring passar in känns ganska givet, med sin handling om floden Rhen som ger liv åt alla som lever i dess närhet och på vars botten det förtrollade Rhenguldet vilar, men om det hamnar i orätta händer, sätter en ödesdiger kedja av händelser igång.  Alla korrumperas av Rhenguldet oavsett om de är gudar, halvgudar, jättar eller Nibelungar. Att verket passar in i temat hållbarhet blir tydligt; byter man ut Rhenguld mot t. ex. olja så får vi en koppling till vår egen tid. Det är ett snyggt grepp som gör Wagners verk mer lättillgängligt och – ja, hållbart. I Rhenguldet enligt Salonen gjorde Esa-Pekka Salonen gemensam sak med sångare och musiker från Finlands nationalopera för en konsertant version av operan.

Även om konsertformen aldrig kan leva upp till helhetsupplevelsen som en operaföreställning ger så är det här i alla fall en bit på vägen. Den finska nationaloperan har verkligen inget att skämmas över när det kommer till uttolkare av Wagners krävande musik. Den som dock främst sticker ut är tenoren Tuomas Katajala som Loge. Även om man kan tänka sig att rollens dubbelhet i sig öppnar upp för en mer spännande prestation, har Katajala också en röst, även om han kanske inte äger den mest klassiska Wagner-stämman, och ett agerande som gör hans prestation till den mest minnesvärda. Även Jukka Rasilainen som Alberich, Tommi Hakala som Wotan, Koit Soasepp som Fasolt och Dan Karlström som Mime gjorde även de minnesvärda prestationer som sticker ut i en genomgående mycket säker och välljudande ensemble.

Orkestern under ledning av Esa-Pekka Salonen gör även den rättvisa åt Wagners musik. Det finns dramatik utan att lättheten försvinner, även om det ibland låter en aning instabilt i hornsektionen, vilket är störande utan att förta helhetsintrycket. Sammantaget är det en gedigen version av Rhenguldet som Salonen tillsammans med orkestern och sångarna bjuder på. Två timmar och 40 minuter utan paus flög iväg snabbt och lämnade en önskan om mer.

Bodil Hasselgren

Richard Wagner: Das Rheingold (Konsertant)
Berwaldhallen, Stockholm, 25 augusti 2019

Finlands nationalopera
Dirigent: Esa-Pekka Salonen

Wotan: Tommi Hakala
Loge: Tuomas Katajala
Fricka: Lilli Paasikivi
Freia: Reetta Haavisto
Donner: Tuomas Pursio
Froh: Markus Nykänen
Erda: Sari Nordqvist
Alberich: Jukka Rasilainen
Mime: Dan Karlström
Fasolt: Koit Soasepp
Fafner: Jyrki Korhonen
Woglinde: Marjukka Tepponen
Wellgunde: Mari Palo
Flosshilde: Jeni Packalen

image_pdf