2020-02-29 

Personlig Sibelius i toppklass

Jean Sibelius: Symfoni nr 2 & Kung Christian II (svit)
Göteborgs Symfoniorkester
Dirigent: Santtu-Matias Rouvali
Alpha ALPHA574 [1 CD]
6 out of 6 stars

Under flera decennier har klangen hos världens orkestrar blivit alltmer likriktad och på samma sätt har dirigenter och musiker i allt större utsträckning levererat inspelningar som liknar varandra. De som sysslar med äldre musik har fokuserat på en viss klang och ibland med emfas hävdat att det är så musiken ska spelas. Inte ens tonsättare har undgått denna likriktning och fokusering på spännande klanger. Det är därför så befriande när man får höra en dirigent som gör välbekant musik till sin egen och som har förstått att musik inte är svarta prickar på ett papper utan något som inte kommer till liv förrän den spelas – Santtu-Matias Rouvali tillhör absolut denna kategori.

Jag har hört Sibelius andra symfoni fler gånger än jag kan räkna men aldrig spelad på detta sätt. Göteborgs Symfoniker spelar suveränt och trots att det uppenbarligen är välrepeterat får man känslan av musiken föds i ögonblicket och att Rouvali använder sig av Sibelius musik för ett högst personligt tilltal. Det är precis de egenskaperna som behövs för att göra musiken relevant för en modern lyssnare. Rouvalis tempi är ibland “annorlunda” liksom hans fraseringar. Nya stämmor och nya känslor stiger fram ur orkesterväven men allt är gjort med stor musikalitet vilket gör att ingen lyssnare lämnas oberörd. Det är originellt utan att vara excentriskt, det är passion utan för mycket sötma, det är personligt men fortfarande Sibelius.

På skivan finns också en orkestersvit ur Kung Christian II. Jag ska tillstå att jag något förhastat betraktade den som utfyllnad, men spelad på detta sätt är den mycket långt från det. Musiken tar plats och Rouvali synes ha uppfattat musikens alla kvaliteter och förmår dessutom förmedla dem på samma skickliga och personliga sätt som i symfonin.

Är detta då en ny referensinspelning? För detta är den alltför personlig men jag kan ändå inte med gott samvete ge den något annat än högsta betyg och ser verkligen fram emot vad samarbetet Göteborgs Symfoniorkester/Santtu-Matias Rouvali kommer att ge oss i framtiden.

Staffan Sundkvist

image_pdf