Du visar för närvarande Passionerad körsång i brittisk havssymfoni

Passionerad körsång i brittisk havssymfoni

Ralph Vaughan Williams
A sea symphony. The lark ascending.
Onyx 80040 41852

Foto © Onyx

Ralph Vaughan Williams (1872-1958) första symfoni är en av hans minst spelade, i alla fall utanför Brittiska öarna. Dessutom är det hans längsta med en speltid runt 70 minuter. Sea Symphony, som den vanligtvis kallas, uruppfördes 1910, är skriven för orkester, kör och två sångsolister (en sopran och en baryton) till en text som kommer ifrån den amerikanske poeten Walt Whitmans diktsamling Leaves of Grass.

Den blev också hans genombrott som kompositör och väckte till en början stor uppmärksamhet. Första satsen hör dessutom till det mäktigaste och vackraste i musikväg som Vaughan-Williams har skapat. Kören medverkar genomgående i A Sea Symphony som består av fyra satser, var och en dessutom med en undertitel hämtad från Whitmans dikter. Kompositionen följer en ganska tydlig symfonisk modell med en inledande, något längre första sats, en påföljande långsam, ett scherzo och en avslutande final, tillika den allra längsta satsen.

Symfonin har varit ganska så flitigt inspelad genom åren av de flesta stora Vaughan Williamsuttolkarna, dock aldrig märkligt nog av en av de stora specialisterna på engelsk musik, Sir John Barbirolli. Till de bästa framförandena på skiva hör Adrian Boults, Vernon Handleys och Bernard Haitinks (samtliga tre är utgivna på EMI). Förra året kom dessutom ytterligare två versioner från de båda brittiska dirigenterna Martyn Brabbins (Hyperion) och Andrew Manze (Onyx). Brabbins fina tolkning med BBC Symphony Orchestra är den mer jordbundna av de båda med en kraftfull orkesterklang, medan Manzes främst låter kören hålla i rodret för att lotsa oss fram igenom denna maritima symfoni.

Andrew Manzes version från Liverpool sticker trots allt ut som den mest intressanta av de båda. Kanske inte minst för att han ser den just som en körsymfoni. Ian Tracy, som stod för körinstuderingen, har lyckats utforma en riktigt fyllig, men samtidigt smidig körklang. Kombinerad med två ypperligt, välsjungande solister, elegant orkesterspel – med en hel del oväntade infall i scherzosatsen – och en fylligt, detaljerad ljudbild, så blir den här inspelningen sammantaget en mycket lyckad tolkning som tillför något nytt. Den är verkligen värd att lyssna på, inte bara för de anglofilt sinnade musikvännerna. Skivan avslutas dessutom med en expressiv tolkning av ett av kompositörens mest kända verk, Lark Ascending, tolkad av den kanadensiske violinisten James Ehnes.

Per Nylén

Ralph Vaughan Williams: Symfoni nr. 1 “Sea Symphony” & Lark Ascending
Royal Liverpool Philharmonic Orchestra & Choir

Dirigent: Andrew Manze
Sopran: Sarah Fox
Baryton: Mark Stone
Violin: James Ehnes

image_pdf