Du visar för närvarande Orffs Carmina Burana i Münchens Isarphilharmonie
Alain Altinoglu © Tobias Hase / mphil

Orffs Carmina Burana i Münchens Isarphilharmonie

Isarphilhamronie, München, 1 juli 2023

Carl Orff: Carmina Burana

Carl Orffs sceniska kantat Carmina Burana tillhör säkerligen världens mest kända körverk, eller åtminstone dess inledande sats O fortuna. Kantaten består av 25 så väl vokala som instrumentala satser, fördelade på sex delar. Verket bygger på dikter från den tyska medeltida handskriften Carmina Burana och fick sitt uruppförande på Frankfurts Oper zu Frankfurt am Main (numera Alte Oper) 1937. Premiären blev en succé, och även sågs som Orffs genombrott, men först efter andra världskriget kom Carmina Burana att bli ett ett standardverk internationellt.

I början av juli framfördes Carmina Burana i Münchens Isarphilharmonie av Münchner Philharmoniker under den franske dirigenten Alain Altinoglus ledning. På solistsidan utmärkte sig främst den belgiska sopranen Jodie Devos med en klar och vacker röst och bländande teknik. Österrikaren Adrian Eröd har en hyfsad lyrisk barytonstämma som kommer mestadels till sin rätt i den här musiken, dock blir det en aning för ansträngt på höjden. Med kort varsel fick sydafrikanen Levy Sekgapane hoppa in för den indisponerade Michael Heim, och det var tyvärr aftonens svagaste kort: en alldeles för nasal klang kombinerad med ett kraftigt vibrato, men särskilt mycket att sjunga hade han i alla fall inte.

Altinoglus tolkning av Orffs musik var kraftfull och stundtals på snudd till bombastisk, dock utan att att överhuvudtaget bli överdriven eller förlora detaljrikedomen. Altinoglu lät orkestern blomstra i sin fulla prakt med de fylliga stråkarna och den mäktiga brassklangen. Münchner Philharmoniker spelade även strålande med en fyllig klang och Philharmonischer Chor München tillsammans med Kinderchor des Staatstheaters am Gärtnerplatz bjöd på utmärkta ensembleklanger som smalt samman till en fint klingande enhet. Summa summarum var detta ett framförande av Carmina Burana i toppklass.

Yehya Alazem

Foto © Tobias Hase / mphil
image_pdf