Du visar för närvarande Opera Rara firar 50 år

Opera Rara firar 50 år

Gaetano Donizetti: Il diluvio universale, Ugo conte di Parigi och l’assedio diCalais

London Philharmonic Orchestra, New Philharmonia Orchestra och Philharmonia Orchestra

Geoffrey Mitchell Choir

Dirigenter: Giuliano Carella, Alun Francis och David Parry

Medverkande: Mirco Palazzi, Colin Lee, Majella Cullagh, Manuela Custer, Roland Wood, Della Jones, Eiddwen Harrhy, Janet Price, Yvonne Kenny, Maurice Arthur , Christian du Plessis, Nuccia Focile, John Treleaven, Eiddwen Harrhy, Norman Bailey

Opera Rara 9293810012 [7 CD]

5 out of 6 stars

Det engelska skivbolaget Opera Rara fyller 50 år och passar därför på att ge ut tre Donizettioperor på nytt igen – inspelningar som inte funnits tillgängliga på länge. Opera Rara har nu alltså under ett halvt sekel förgyllt tillvaron för all världens operadiggare när det gäller inspelningar – och även liveframföranden –  av framför allt av belcanto-operor av Donizetti, Bellini, Rossini och många andra. Nu lagom till jubileet kommer en snyggt förpackad box, även om originalomslagen tyvärr inte är med, med operorna Il diluvio universale, Ugo conte di Parigi och L’assedio di Calais.

Il diluvio universale uruppfördes på San Carlooperan i Neapel år 1830 och den bygger på berättelsen om Noaks ark. Donizettis opera påminner ganska mycket om Rossinis Moses i Egypten med sina många monumentala scener. Ugo conte di Parigi, som framfördes på La Scala, Milano 1832, är även den i mångt och mycket en ensembleopera där Donizetti visar sin förmåga att foga ihop röster med varandra till en skönklingande helhet. Operan är en svartsjukehistoria som utspelar sig i kunglig fransk miljö på 900-talet. Till sist i boxen återfinns L’assedio di Calais, framförd för första gången 1836 i Neapel, där kompositören har närmat sig den franska grandoperastilen. Handlingen utspelar sig under hundraårskriget mellan England och Frankrike, där de ledande borgarna i en fransk stad är beredda att offra sina liv för att rädda orten undan ödeläggelse.

På samtliga tre inspelningar finns många av Opera Raras ledande sångare under 70- och 80- talet med som Majella Cullagh, Della Jones, Janet Price, Christian du Plessis. Genomgående är kvaliteten mycket hög när det gäller sången, orkesterspelet och det nyremastrade ljudet – något som också har varit karakteristiskt för bolaget genom alla år. Dessutom ingår en längre artikel om operorna av Donizettispecialisten Roger Parker.

Kort sagt, ett måste för alla som tycker om belcanto.

Per Nylén

image_pdf