MEDARBETARE

Redaktion

Yehya Alazem – Grundare och ansvarig utgivare

Civilingenjör inom kärnteknik, amatörpianist och tidigare skribent för Tidskriften OPERA och tyska klassik-begeistert.de. Under de senaste fem åren har han besökt över 200 operaföreställningar och 100 konserter i Europa. Hans stora passion är italiensk opera och i synnerhet Verdi.

Henry Larsson – Redaktör

F.d. bibliotekarie, bl.a. på Sveriges Radios musikbibliotek. Mångårig skribent och redaktionsmedlem i Tidskriften OPERA. Han har även skrivit för bl.a. OPUS, Axess, Svensk Tidskrift, Tidningen Kulturen och Berwaldhallens programtidning samt gjort inslag för musikradions Operadags. Henry är också skivsamlare med ett brett musikintresse, inte minst för tjeckisk opera.

Per Nylén – Redaktör

Gymnasielärare i historia och svenska samt livslång passionerad skivsamlare. Per är också moderator för en facebookgrupp som handlar om klassisk musik. Han har tidigare skrivit för Musik & ljudteknik, OPUS och Västerviks-Tidningen. Han lyssnar helst till opera och orkestermusik. Strauss, Bruckner, Verdi, Wagner och Mozart är några stora favoriter.

Hedvig Rudling – PR- och marknadsföringsansvarig

Litteraturvetare, frilansande redaktör och researcher. Har skrivit en bok om djur och soldater under första världskriget (Djur i krigets öga). Är särskilt förtjust i 1700-talsmusik och Drottningholms Slottsteater.

Skribenter

Mattias Lundberg

Professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet, och f.d. raritetsbibliotekarie vid Statens musikverk. Han har publicerat böcker, artiklar och notutgåvor rörande musik från senmedeltid och renässans, samt om kyrkomusik, kammarmusik och musikteori från alla tider, med tonvikt på musik från Nordeuropa. Mattias har även gjort musikvetenskapliga folkbildningsprogram i SR P2 (“Den svenska musikhistorien” i 106 avsnitt, samt programmet “Fråga musikprofessorn”, där frågor från lyssnare och allmänhet besvaras). Intresserad av all musik från alla epoker i västerlandets musikhistoria, och försöker följa konsert- och skivutbud så gott han hinner med.

Martina Björk

Fil. dr i latin och universitetslärare. Har arbetat som gymnasielärare i svenska, latin och kulturhistoria. Är numera verksam som kyrkomusiker. Amatörsångerska och solist i renässansensemblen LuRen. Regelbunden skribent i tidskriften Axess magasin. Har ett brett kulturintresse. 

Frederick Whitling

Författare, historiker och musiker, fil. dr i historia samt medlem i Sveriges Författarförbund. Frederick har varit verksam som kyrkomusiker och körsångare och har tidigare spelat i ett antal olika band. Han har ett brett tvärvetenskapligt kulturhistoriskt intresse och har studerat bland annat musikvetenskap och komposition.

Rolf Eriksson

Arbetat med PR och marknadsföring i olika befattningar – presschef, VD, konsult, redaktör m. m. Numera mest stolt husse till Elsa, dansksvensk gårdshund. Medverkat i och arbetat i styrelsen för Tidskriften Opera under många år och med flera andra ideella uppdrag. Brett kulturintresse där opera är det som är viktigast. Tar med sig Don Giovanni till den öde ön om han måste välja bara en opera.

Henrik Kilhamn

Frilanspianist på västkusten utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och Newcastle i Storbritannien. Aktuell med Youtube-kanalen ‘Sonata secrets’ med tillgängliga presentationer av pianostycken ur repertoaren. Favorittonsättare: Chopin, Brahms och Skrjabin.

Evabritt Selén

Musikbibliotekarie med lång yrkeserfarenhet vid såväl Statens Teater- och Musikbibliotek som Sveriges Radios Musikbibliotek. Medverkar regelbundet i Musikradions recensionsforum Musikrevyn där hon varit med sedan starten. Återkommande bisittare/gäst i radiopodden Operaguiden. Skriver programkommentarer för Berwaldhallens konserter. Skivsamlare med förkärlek för vokalmusik. Gillar att lyssna på det lite mer ovanliga. Flitig konsert- och operabesökare samt deltagare i musikgissningstävlingar.

Sven Andersson

Fil mag i musikvetenskap och studier i pianospel. Mångårig frilansande musikjournalist. Tidigare fast recensent i Hallands Nyheter och Hallands Posten. Medverkat i landsortspress från Norrbottenskuriren till Ystad Allehanda. Undervisat och föreläst för bland annat Operahögskolan och Musikhögskolan i Göteborg samt för Senioruniversitetet. Har haft musikprogram i Radio Halland och håller regelbundet konsertintroduktioner. Regelbundna besök i opera- och konserthus över hela världen. Även kommun- och regionpolitiker med huvudsaklig inriktning på kulturfrågor.

Björn Sundkvist

Statstjänsteman med musik som främsta intresse. Har samlat klassisk musik på skiva sedan 70-talet och har en omfattande skivsamling. Favoritmusik är orkestermusik från Haydn och framåt.  Har gjort en del musikprogram för Eskilstuna närradio med fokus på klassisk musik. Har även skrivit skivrecensioner för tidningarna Musik & Ljudteknik samt OPUS.

Staffan Sundkvist

Jurist med mångårig erfarenhet av frågor som rör skatteregler och kultur. Staffan har i den egenskapen arbetat med flera av den klassiska musikens stora artister. Han har också under många år varit ordförande i Svenska Dirigentprisets jury och har ett särskilt intresse för det musikaliska hantverket. Favorittonsättare är Bruckner, Mahler, Robert Schumann och Allan Pettersson.

Alexander Husebye

VD på Centrum för Näringslivshistoria. Han skriver regelbundet recensioner i Tidskriften Opera, därutöver artiklar i Svenskt Biografiskt Lexikon och andra publikationer. Han har även studerat sång för bland annat Helge Brilioth och jobbat som statist under tjugo år på Kungliga Operan. Alexanders stora intresse inom musik är opera och han bevakar mestadels tyskt operaliv.

Anders Wikström

Civilingenjör inom Industriell Ekonomi. Innehaft ett flertal befattningar inom främst byggbransch i svenskt näringsliv. Har ett brinnande intresse för klassiska konserter och skivinspelningar sedan många år, men saknar formell musikbakgrund. Anders är sedan 2016 ordförande i det nystartade Wilhelm Stenhammarsällskapet.

Louise Fauvelle

Frilansjournalist baserad i Paris. Hon skriver återkommande personporträtt och reportage om operahus för Tidskriften OPERA. Den mäktigaste operaupplevelsen hittills ägde rum en varm sommarkväll på Caracallas termer i Rom. Där spelades Verdis Nabucco under bar himmel.

Carl Asker

Operasångare (tenor) och sångpedagog. Utbildad vid Stockholms Operastudio och Stockholms Musikpedagogiska Institut. Arbetar även som publikvärd och guide på Kungliga Operan sedan 2014. Har ett stort intresse för rösten, gamla sångare och gamla inspelningar. Favoritkompositör Richard Wagner!

Thomas Winberg

Frilansskribent med uppdrag inom skilda områden. Publicerat en diskografi om Monica Zetterlund. Medverkat i böcker om Svenska Ord och om annan film och teater. Mångårig medarbetare i AB Skrivstugan/Svenska Ljud. En flitig operabesökare och musikälskare med särskilt intresse för belcanto och rysk musik.