Foto: Anne-Sophie Mutter och André Previn © Lillian Birnbaum / DG

Nyhetssammandrag – Februari 2019

NOTISER

Mirga Gražinytė-Tyla, den litauiska chefsdirigenten för City of Birmingham Orchestra, har signerat för Deutsche Grammophon och ger ut sitt debutalbum i maj 2019.

Mirga Gražinytė-Tyla © http://mirgagrazinytetyla.com

Över 5000 icke-publicerade musikutkast av Giuseppe Verdi, som bevarats i Verdis villa i Sant’Agata, kommer att offentliggöras inom kort.

Villa Verdi i Sant’Agata © DeAgostini/Getty Images

Den tyska violinvirtuosen Anne-Sophie Mutter tilldelas Polarpriset 2019.

Anne-Sophie Mutter © Monika Höfler

Den mexikanske tenoren Javier Camarena har skrivit historia på Metropolitan Opera i New York. Det var i rollen som Tonio i Donizettis La fille du régimenti som Camarena i början av februari slog de senaste 75 årens rekord i antal extranummer – och det blev totalt 18 höga C i Tonios berömda aria!

Den australiske regissören Barrie Kosky kommer inte att förlänga sitt kontrakt som operachef för Komische Oper i Berlin. Susanne Moser och Philip Bröking kommer att ta över ledningen från 2022.

Barrie Kosky © Jan Windszus Photography

Den polske tenoren Piotr Beczala har debuterat som Mario Cavaradossi i Puccinis Tosca på Wiener Staatsoper. Detta är ännu ett steg närmare den dramatiska repertoaren och nu är det även officiellt att Beczala kommer att sjunga Radames i Verdis Aida i den kommande nyuppsättningen på Met säsongen 2020-21.

Piotr Beczala © Marty Sohl

Den svenska sopranen Elisabet Strid har debuterat på Teatro Comunale di Bologna som Salome i Strauss opera.

Elisabet Strid © Andrea Ranzi – Studio Casaluci

En ny dokumentärfilm om stjärntenoren Luciano Pavarottis liv och karriär, med namnet Pavarotti kommer inom kort. Filmen har premiär i juni 2019.

Luciano Pavarotti © Deutsche Grammophon

IN MEMORIAM

† Dominick Argento (1927-2019). Amerikansk kompositör, känd för sina operor Postcard from Morocco, Miss Havisham’s Fire och The Aspern Papers, samt sångcyklerna Six Elizabethan Songs och From the Diary of Virginia Woolf.

Dominick Argento © Minnesota Orchestra

† Hilde Zadek (1917-2019). Tysk sopran som var en av de stora sopranerna i efterkrigsgenerationen. Fullständig nekrolog på CAPRICCIO finns att läsa här.

Hilde Zadek © Österreichischer Rundfunk (wien.orf.at)

† Ekkehard Wlaschiha (1938-2019). Tysk baryton, känd för sina Wagner-tolkningar, framförallt i rollerna Alberich, Klingsor och Telramund. Fullständig nekrolog på CAPRICCIO finns att läsa här.

Ekkehard Wlaschiha © YouTube

† André Previn (1929-2019). Tyskfödd amerikansk kompositör, pianist och dirigent. Fullständig nekrolog på CAPRICCIO finns här.

Previn André © Julie Denesha

SÄSONGSSLÄPP 2019/2020

Staatsoper Hamburg

Staatsoper Hamburg © Westermann

Semperoper Dresden

Semperoper © Matthias Creutziger

Dutch National Opera & Ballet Amsterdam

Dutch National Opera & Ballet © www.operaballet.nl

Metropolitan Opera New York

Metropolitan Opera © metopera.org

New York Philharmonic

New York Philharmonic och Jaap van Zweden © Chris Lee

Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam

Royal Concertgebouw Orchestra © Simon van Boxtel

NYTT PÅ CD

NYTT PÅ DVD

ÅTERUTGIVNINGAR