Du visar för närvarande Njutbar Strauss från Singapore

Njutbar Strauss från Singapore

Richard Strauss: Macbeth, Svit ur “Rosenkavaljeren”, Tod und Verklärung
Singapore Symphony Orchestra
Dirigent: Lan Shui
BIS BIS2342 [1 CD]
5 out of 6 stars

Det här är en mycket njutbar skiva som inleds med en av Richard Strauss mindre kända tondikter; Macbeth. Även om den spelas mer sällan än övrig musik på denna cd så finns det naturligtvis flera fina inspelningar, som exempelvis Rudolf Kempes (EMI/Warner) och Neeme Järvis (Chandos) bara för att nämna ett par. Men Lan Shuis version på BIS står sig mycket bra i det sällskapet. Shui fångar både drama och spänning på ett utmärkt sätt och han har gott stöd i en orkester som spelar förnämligt. När man hör Macbeth spelas på detta sätt är det lite svårt att förstå varför den inte spelas lika ofta som många andra av Strauss tondikter. Det här kan faktiskt vara den bästa tolkningen av verket som jag hört på skiva.

Efter Macbeth följer sviten ur Rosenkavaljeren. Shui tar ut svängarna och gör det med både stor musikalitet och god stilistisk känsla, dock är musiken är inte alltid så överväldigande som den kan upplevas i de allra bästa framförandena av verket. Men även här måste orkesterspelet framhållas och hur fint Shui – till synes helt fritt från ansträngning – fångar musikens flöde. Lite mer rubato i valsavsnittet hade kanske höjt den emotionella temperaturen någon grad till.

Skivan avslutas med en av Strauss mer kända tondikter, Tod und Verklärung. I den mån den här fina skivan har en svag punkt så är det möjligen här men det finns också så många bra  versioner att jämföra med. Det är rakt igenom hög klass men Shui förmår inte riktigt skapa den suggestiva atmosfär som man återfinner hos t.ex. Kempe, Horenstein (Unicorn) eller Previn (EMI/Telarc) som är mina personliga favoriter. Även om det blir lite fyrkantigt så måste man ändå beundra Shuis förmåga att fånga Strauss svepande dramatik och bygga upp musikens höjdpunkter. Det är också värt att nämna att orkestern bjuder lyssnaren på såväl individuella som kollektiva fina insatser.

Staffan Sundkvist

image_pdf