2019-02-21 

Mystikens systrar

Konserthuset, Stockholm, 12 februari 2019

Mystikens systrar; musik av Isabella Leonarda, Kassia, Maria Xaviera Peruchona, Caterina Assandra, Rosa Giacinta Badalla, Hildegard av Bingen, Bianca Maria Meda.

Foto: Operabyrån © Jan-Olav Wedin

Operabyrån bildades 2010 av sopranen Christina Larsson Malmberg och barockviolinisten Catalina Langborn. Tillsammans med färgstarka och kreativa konstnärer som knyts till olika projekt skapar de scenkonst som tänjer på operabegreppet. I föreställningarna förenas barockmusik och ibland nyskriven musik med ämnen som är angelägna och aktuella idag, och där kvinnor ur historien lyfts fram ur skuggorna. Hösten 2018 inleddes ett flerårigt samarbete med Konserthuset Stockholm, och Operabyrån kommer att ge ett antal produktioner i Grünewaldsalen under flera år framöver. 2019 firar Operabyrån Barbara Strozzis 400-årsjubileum med en hejdundrande konsert i Stockholms konserthus den 12 november.

I föreställningen Mystikens systrar har ensemblen fokus på nunnornas musik i kloster. Jag skulle nog kalla formen för musikaliskt föredrag. En skådespelare berättar om olika kvinnor som gjort ett aktivt val eller placerats i kloster. Den kulturella klostermiljön var många gånger förmodligen mer tilltalande än ett liv som barnaföderska. De olika musikinslagen, alla komponerade av de omtalade kvinnorna/nunnorna, är tillkomna från 800-talet och fram till början av 1700-talet. Det finns ingen egentlig handling utan det handlar om musikaliska nedslag, mycket väl framförda av ensemblen, där instrumentalmusik varvas med sjungna inslag. Allt är otroligt väl presenterat, Christina Larsson Malmberg behärskar sångtekniken för tidig musik och musikerna är levande medaktörer i sitt spel. Kommentarer låter publiken få reflektera över de öden som ligger bakom alla dessa kvinnor. Det finns all anledning att följa denna ensembles olika projekt. Det är spännande att få ta del av en bit negligerad musikhistoria som är väl värd att levandegöra.  Man kan gå in på Operabyråns hemsida (länk här) för att ta reda på var de ger sina olika produktioner. Vi vet nog inte alltid vad det bjuds på, men jag är säker på att vi inte kommer att bli besvikna.

Evabritt Selén

Konserthuset, Stockholm, 12 februari 2019
Mystikens systrar; musik av Isabella Leonarda, Kassia, Maria Xaviera Peruchona, Caterina Assandra, Rosa Giacinta Badalla, Hildegard av Bingen, Bianca Maria Meda
Operabyrån
Sopran, manus, idé och koncept: Christina Larsson Malmberg
Barockviolin, idé och koncept: Catalina Langborn
Barockviolin: Lisa Rydberg
Barockcello: Mime Yamahiro Brinckmann
Teorb: Jonas Nordberg
Cembalo och kistorgel: Mariangiola Martello
Skådespelare: Joséphine Wistedt
Regi/manus: Elisabeth Ljungar


image_pdf