Du visar för närvarande Mutter på vita duken

Mutter på vita duken

John Williams – Across the stars
The recording arts Orchestra of Los Angeles
Dirigent: John Williams
Violin: Anne-Sophie Mutter

Deutsche grammophon 4797553 [1 CD]
6 out of 6 stars

Anne-Sophie Mutter är en av vår tids mest uppburna stjärnviolinister, lanserad på 1970-talet av Herbert von Karajan. Hennes repertoar har sitt fäste i standardrepertoaren men hon har alltid också varit en företrädare för ny musik med beställningar av verk från Penderecki, Rihm och många fler.

Att hon skulle göra en skiva med musik ur John Williams filmer hade jag nog ändå inte kunnat drömma om. Willams har sedan tidigare skrivit originalmusik för violin och orkester som Gil Shahamspelat in för samma etikett som här men det är inget som ingår på denna nya cd. Jag måste säga att jag initialt tvivlade på att detta skulle vara något att ägna tid åt men skivan är faktiskt en knock-out. Här får vi musik ur de mest kända filmerna Williams komponerat till som till exempel Star Wars, Harry Potter, Sabrina, Dracula, Tintin och givetvis Schindlers list som sedan tidigare har ett känt tema för violin och orkester.

I huvudsak handlar det om nya arrangemang just för Mutter och för denna nya skiva, koncentrerade korta verk,  smakfullt och fantasifullt arrangerade. Sällan har en cd med filmmusik tilltalat mig så här mycket: orkestern och solisten är i perfekt symbios med varandra och allt låter väldigt inspirerat. Ljudupptagningen är av demonstrationsklass precis som musicerandet. Jag rekommenderar denna cd helt oreserverat.

Björn Sundkvist

image_pdf