Du visar för närvarande Musik i skuggan av förintelsen

Musik i skuggan av förintelsen

Viktor Ullmann: Pianokonsert op.25, Pianosonater nr 3 och 7
Piano: Annika Treutler
Rundfunksinfonieorchester Berlin
Dirigent: Stephan Frucht
Berlin Classics 0301463BC [1 CD + 1 Blu-Ray]
4 out of 6 stars

Andra världskriget är ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. De tragedier som följde i dess spår är oräkneliga och i mångt och mycket obegripliga. I den konstmusikaliska världen fick det också tragiska konsekvenser när viss musik blev bedömd som degenererad av nazisterna, s.k. Entartete Musik.

Ofta var upphovsmännen till denna musik judar till sitt ursprung, varav en del tonsättare hann fly i tid och kunde undkomma förintelsen, medan andra dödades. Viktor Ullmann var en av dessa tonsättare som mördades i Auschwitz bara något år innan kriget tog slut. Även flera andra kompositörer av den generationen gick samma öde till mötes, men även många utövande musiker fick sätta livet till i dessa vidriga utrensningar. Viktor Ullmann är nog inte en tonsättare som är alltför känd – det finns dock en del musik bevarad, som denna nya cd visar på, en skiva som dessutom är en påminnelse om att det i januari 2020 var 75 år sedan befrielsen av Auschwitz.

Jag har stött på Ullmanns musik tidigare, framför allt operan Kejsaren av Atlantis som Decca gav ut för många år sedan i sin serie av skivor med just titeln ”Entartete Musik” – en viktig kulturgärning onekligen.  Ullmanns tonspråk kan närmast liknas vid den nya form av musik som var vanlig under 1930-talet, där andra tonsättare som Schulhoff, Klein, Krasa men även Hindemith kan ge en viss vägledning av vad man kan förvänta sig. Det som är intressant på denna cd är att konserten och sonaterna är bevarade intakta, eftersom många andra verk av Ullmann är försvunna. Den fyrsatsiga konserten är ett inspirerat och omväxlande verk och precis som i sonaterna är musiken fylld av kontraster med både allvar och humor. Det kanske inte är musik av yttersta kaliber som sätter stora spår i själen – det finns mer angelägen musik av till exempel de tonsättare jag likande hans musik vid. Denna cd är ändå viktig av andra skäl som jag redan har berört.

Pianisten och dirigenten är nya namn för mig. De levererar sina idéer kring musiken på bästa sätt och framförandena, som också har en väldigt fin ljudbild, har jag inget att anmärka på. Utgåvan innehåller dessutom både en standard-cd samt en bluray, där det medföljande texthäftet rymmer intressant dokumentation kring musiker och musik.

Björn Sundkvist

image_pdf