Du visar för närvarande Malin Byströms magnifika Salome
Malin Byström som Salome i Amsterdam © Clärchen & Matthias Baus

Malin Byströms magnifika Salome

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:RECENSIONER

Richard Strauss: Salome
RCO Live RCO18001 [2 CD]

5 out of 6 stars

I Markusevangeliets sjätte kapitel kan man läsa berättelsen om Salome. Författaren Oscar Wilde inspirerades att skriva ett drama fritt efter bibelns berättelse och det i sin tur ligger till grund för Richard Strauss opera om Salome, som kräver Johannes Döparens huvud på ett fat som belöning efter sin erotiska dans inför styvfadern Herodes och hans gäster.

Operan uruppfördes på Semperoperan i Dresden 1905 och de första framförandena var fyllda av kontroverser. Wildes pjäs är kryddad med sexuella undertoner och inte minst Salomes ”sju slöjornas dans” blev lite väl mycket för många. Gustav Mahler sökte tillåtelse av myndigheterna att få dirigera verket på operan i Wien, men censuren tillät honom inte. Idag kanske vi blir lite förvånade över allt tumult kring Salome i början av förra seklet, men den är faktiskt ganska provocerande även idag och inget för den pryde. Med Salome så förnyade Strauss operakonsten och vidgade sina vyer när det gäller handling och tonspråk. Musiken är magnifik och detta är dessutom en opera som fungerar väldigt bra att höra på cd, gärna med librettot till hands.

Salome kräver mycket av sångarna och orkestern. Man har sagt att huvudrollen kräver en 16-årings kropp med en betydligt äldre röst och den kombinationen är ju inte riktigt möjlig i de flesta fall. I denna nya inspelning från Amsterdam är det svenskan Malin Byström som sjunger rollen som Salome. Hon har en imponerande sångteknik  – dessutom med en övertygande gestaltning av rollen  – och det är en ren fröjd att höra hennes oerhört tilltalande röst.

Övriga sångare gör också sina roller bra: Herodes framställs som den ynkrygg han är av Lance Ryan och Doris Soffels gnälliga Herodias är på pricken. Jag kan dock tycka att Jevgenij Nikitin som Jochanaan saknar lite pondus som man kan finna i de allra bästa inspelningarna. Concertgebouworkestern under sin tidigare chefsdirigent Daniele Gatti levererar en övertygande orkesterinsats, detaljrik och passionerad.

Det ska dock poängteras att det finns flera fina inspelningar på skiva, klassikern med Birgit Nilsson och Georg Solti på Decca är för många (och även undertecknad) den givna referensen. Nämnas måste även inspelningarna med Karl Böhm (Gwyneth Jones som Salome), Giuseppe Sinopoli (med Cheryl Studer) och Michael Schönwandts, där Inga Nielsen uttolkar huvudrollen. Alla som uppskattar denna opera har sina egna favoriter och för mig är denna nykomling en av de bästa, inte minst tack vare Byströms fantastiska insats. Utgåvan har dessutom ett fint naturligt ljud och presenteras snyggt som en bok med 2 SACD/CD.

Då svenska Naxos inte längre distribuerar detta bolag så blir det att gå ut på nätet och fiska. Det är bara att önska god fiskelycka, eftersom den är värd att ha.

Björn Sundkvist

Richard Strauss: Salome
Dirigent: Daniele Gatti
Royal Concertgebouw Orchestra
Salome: Malin Byström
Herodes: Lance Ryan
Herodias: Doris Soffel
Jochanaan: Jevgenij Nikitin
Narraboth: Peter Sonn

image_pdf