Malin Byströms fantastiska Tosca-debut

Oper Frankfurt, Frankfurt am Main, 5 oktober 2018
Giacomo Puccini: Tosca

Foto: Malin Byström som Tosca © Barbara Aumüller

Puccinis Tosca är nästan själva definitionen av en opera. I librettot hittar man allt: kärlek och hat, liv och död, allvar och skämt och därtill ett partitur fullt av skönhet, melodramatik och passion.

Även om Tosca i allra högsta grad tillhör standardrepertoaren och är en av de absolut mest spelade operorna, så är ett lyckat uppförande av verket ingen självklarhet, varken för sångare eller dirigent. De tre huvudrollerna kräver interpreter av högsta rang och partituret innehåller många musikaliska detaljer där allt måste hänga samman.

Andreas Kriegenburgs uppsättning av Tosca, som fick sin premiär på Oper Frankfurt 2011, är tidlös, modernistisk och väldigt estetisk. Personregin är väl genomtänkt och Harald Thors scenografi relativt okomplicerad, men ändå konstnärligt tilltalande. Slutet av operan i denna uppsättning är dock en liten gåta i sig, då Tosca inte tar sitt liv utan står kvar ensam på scenen medan ett blodföreställande rött skynke faller ner över henne.

Orkestern under den schweiziske dirigenten Lorenzo Viotti hittar denna afton sitt rätta uttryck. Viotti lyckas föra fram de melodramatiska färgerna och de förförande linjerna på ett ypperligt sätt och bygger upp dramatiken från den första till den sista tonen alldeles lysande.

Beträffande Cavaradossi så har den italienska tenoren Stefano La Colla visserligen den rätta rösten för rollen. Han besitter en solid spinto-tenor med en klang som faktiskt påminner lite om Mario del Monaco, dock med en häpnadsväckande bristande teknik. Bortsett från ett par vackra passager så låter han alltför endimensionell och nyanslös. Å andra sidan gör den uruguayanske barytonen Dario Solari en väldigt övertygande insats som Scarpia med sin tunga röst och dominanta närvaro.

I titelrollen gör den svenska världsstjärnan Malin Byström minst sagt en drömdebut. Med sin mörka sopran, som har en otrolig spänning i mellanläget och en glamorös, exotisk höjd, och med en enastående scennärvaro, bjuder hon på fantastiska gåshudsstunder. Genomslagskraft, dramatik, elegans och sensualitet – hennes Tosca innehåller i princip allt, inklusive höjdtoner i tredje akten av yppersta klass!

Yehya Alazem

Giacomo Puccini: Tosca
Oper Frankfurt, Frankfurt am Main, 5 oktober 2018
Regi: Andreas Kriegenburg
Scenografi: Harald Thor
Dirigent: Lorenzo Viotti
Frankfurter Opern- & Museumsorchester
Tosca: Malin Byström
Cavaradossi: Stefano La Colla
Scarpia: Dario Solari