Du visar för närvarande Lysande Lohengrin från Bayreuth på DVD

Lysande Lohengrin från Bayreuth på DVD

Richard Wagner: Lohengrin
Deutsche Grammophon 004400735616 [2 DVD]
5 out of 6 stars

Lohengrin har ju under senare decennier spelats i flera originella tolkningar – de mest kända är kanske Peter Konwitschnys version som utspelades i ett klassrum 1998 i Hamburg och Hans Neuenfels version i Bayreuth 2010 som gestaltas bland råttor i ett laboratorium – som först mottogs med skepsis men blev mycket uppskattad under de säsonger den framfördes i Bayreuth (fram till 2015).

Denna nya Lohengrin hade premiär sommaren 2018 under festspelen i Bayreuth. Det är en intressant och samtida tolkning av Wagners mest romantiska opera som jag hade möjlighet att se på plats i augusti 2018. I inspelningen är också gjord 2018.

Regissören Yuval Sharon har valt att betona konflikter mellan myt och modernitet som han tycker präglar verket. Första aktens scenbild domineras av en jättelik transformator i ett blått, romantiskt landskap  Den nya elektriciteten ska lysa upp mörkret som har drabbat Brabant. I en text i programbladet jämför regissören Lohengrins visioner med Lenins (!). Den besvärliga verkligheten med ofullkomliga människor förhindrar ju de stolta visionernas förverkligande – både i Lohengrin och den dåtida Sovjetstaten.

Elsa blir i denna uppsättning nästan en revoltör mot en ordning som kräver blind lydnad och underkastelse. Och till sin hjälp att bryta detta tar hon hjälp av Ortrud. Kanske inte direkt den vanligaste tolkningen av Lohengrin och kanske inte heller riktigt vad som skildras i musiken, men intressant och konsekvent genomfört är det. Och allt utspelas i ett slag mytiskt sagolandskap.

Det sprakar och gnistrar rejält om sångarna i denna uppsättning. Frågan är om det finns en bättre Lohengrin idag än Piotr Beczała? Jag tror inte det. Kombinationen av musikalisk frasering, lyrisk skönhet och dramatisk styrka är imponerande. I brudkammarscenen bränner det till ordentligt mot Anja Harteros Elsa som visar även här i denna roll att hon är en av dagens främsta lyrisk-dramatiska sopraner. Och Elsa är som sagt inget våp i denna tolkning utan en kvinna som kämpar för sin heder och frihet.

Waltraud Meier tog med sin Ortrud avsked från Bayreuth – till publikens jubel. Och hon är en lysande skådepelerska och även om hon har passerat sin vokala zenith så övertygar hon starkt i detta parti. Likaså övertygar Georg Zeppenfield som en auktoritativ Heinrich och Tomasz Konieczny som den onde och av Ortrud styrde Friedrich von Telramund.

Christian Thielemann dirigerar lyhört alltifrån det silverskimrade förspelet över de dramatiska utbrotten, till de lyriska avsnitten och de storslagna sluten på varje akt. Värt att speciellt nämna är också den fantastiska kören som bidrar till denna helgjutna föreställning

Rolf Eriksson

Richard Wagner: Lohengrin
Dirigent: Christian Thielemann
Chor & Orchester der Bayreuther Festspiele
Regi: Yuval Sharon
Scenografi och kostym: Neo Rauch & R0sa Loy
König Heinrich: Georg Zeppenfeld
Lohengrin: Piotr Beczała
Elsa von Brabant: Anja Harteros
Friedrich von Telramund: Tomasz Konieczny
Ortrud: Waltraud Meier
Herrufer: Egils Silins

image_pdf