Du visar för närvarande Lysande debutplatta av Malin Byström
Malin Byström © Eli Sverlander

Lysande debutplatta av Malin Byström

Alban Berg: Sju tidiga sånger
Henri Duparc: Orkestersånger
Ture Rangström: Orkestersånger

Sopran: Malin Byström
Helsingborgs Symfoniorkester
Dirigent: Stefan Solyom

Swedish Society SCD1168 [1 CD]
5 out of 6 stars

Trots en lång och framgångsrik karriär på de stora operascenerna runt om i världen, så är den här skivan från Swedish Society märkligt nog sopranen Malin Byströms första soloplatta, vilken består av sångcykler komponerade av Alban BergHenri Duparc och Ture Rangström, ackompanjerade av Helsingborgs symfoniorkester under Stefan Solyoms ledning.

Alban Bergs sju tidiga sånger skrevs under kompositörens ungdomsår, även om den orkestrerade versionen som hörs här tillkom långt senare. Det är senromantiskt klingande musik, influerad av Strauss och Mahler och den passar Byströms mörka, krämiga och varma röst, som perfekt fångar vemodet här.

Nästan ännu mer imponerande är hon i de sex sångarna av fransmannen Henri Duparc, färgskimrande musik, fylld av subtila nyanser och starka känslor under ytan. Byström tolkar musiken känsligt, får den att klinga nästan smärtsamt vackert, men också passionerad och intensivt dramatisk. Malin Byström visar här verkligen vilken personlig lyster hennes röst har, både i de lägre registren och i höjdtonerna.

Skivan avslutas med sex sånger komponerade av den svenske kompositören Ture Rangström och det är bara att hoppas att Byströms många beundrare runt om världen får upp ögonen för skönheten och vemodet i dessa kompositioner. Även här briljerar sångerskan med idiomatiska och intensiva tolkningar som hittar kärnan i Bo Bergmans och Karin Boyes dikter.

Förhoppningsvis får vi efter detta imponerande soloalbum höra mer på skiva med Malin Byström, gärna också inspelningar av operarepertoar. Den enda kritiska synpunkt jag har på den här skivan är att orkestern ibland inte riktigt förmår fånga all passion och sinnlighet som ryms i dessa verk, vilket också kan bero på orkestern ofta ligger lite väl mycket i skymundan i ljudbilden.

Per Nylén

Klicka här för att komma till inspelningen

image_pdf