Du visar för närvarande Lutoslawski i världsklass, igen!

Lutoslawski i världsklass, igen!

Witold Lutoslawski: Symfonier nr 2 och 3
Finska Radions Symfoniorkester
Dirigent: Hannu Lintu
Ondine ODE13325 [1 CD]
6 out of 6 stars

Witold Lutoslawski är en av de riktigt stora tonsättarna under förra århundradet och jag har tidigare recenserat symfonierna 1 och 4 med samma besättning som den här aktuella skivan. Jag hade många lovord om den förra inspelningen och detsamma gäller även denna. Även om Lutoslawskis fyra symfonier i många avseenden är olika så lyckas Hannu Lintu och hans orkester verkligen fånga dess originalitet, dramatik och lyrik.

Den tredje symfonin är möjligen Lutoslawskis främsta symfoni, åtminstone är den min favorit. Den dramatiska inledningen sätter tonen för hela symfonin som för övrigt får sluta som den börjar. Lintu tar verkligen vara på symfonins dramatiska delar men det som verkligen imponerade på mig var hur de lyriska partierna får ta plats och hur han på så sätt understryker kontrasterna i Lutoslawskis musik på ett sätt som få andra har lyckats med. I de delar där Lutoslawski ger musikerna utrymme att “improvisera” i den meningen att noterna finns i partituret men musikerna väljer själva när och hur de ska spelas skapar Lintu och hans orkester skimrande klanger och man får verkligen känslan av att de har förstått vad tonsättaren avsett.

Den andra symfonin är till sin karaktär mer kompakt men det är ändå en klangrik komposition som bär samtliga Lutoslawskis kännetecken. Lintu fångar allt detta på ett utsökt sätt och trots att musiken inte alltid är lättlyssnad så lämnar han aldrig den uppmärksamma lyssnaren åt sitt öde utan man känner sig såväl berörd som involverad och vad mer kan man egentligen begära av en musikupplevelse.

Efter att ha lyssnat på tvåan och trean gick jag tillbaka och lyssnade på ettan och fyran igen. På många sätt har Lintu höjt ribban för de som vill ge sig i kast med den här fantastiska musiken och jag kan varmt rekommendera båda skivorna.

Staffan Sundkvist

image_pdf