Yehya Alazem © David Falk

Ledare – September 2019

Sommaren var för CAPRICCIOs del fullspäckad med rapportering från åtskilliga opera- och konserthus både i Sverige och ute i Europa. Vi anser att den internationella bevakningen är minst lika viktig som den nationella för att ge våra läsare perspektiv, och naturligtvis alltid med det musikaliska framförandet i fokus. CAPRICCIOs styrka är just de vida referensramarna.

Vi ser mycket fram emot säsongen 2019/20, som vi inledde på Philharmonie i Berlin med Kirill Petrenkos debutkonsert som chefsdirigent för Berliner Philharmoniker med en efterföljande krönika om honom. Vi ska förstås följa Petrenkos resa med “Berlinarna” och försöka bevaka några tillställningar med dem varje säsong.

I Sverige innehåller musiksäsongen flera spännande verk som exempelvis Edward Elgars oratorium The Dream of Gerontius (Berwaldhallen), Anders Eliassons fjärde symfoni (Stockholms konserthus) och Franz Schrekers opera Der ferne Klang (Kungliga Operan). I Malmö ger man även Offenbachs operett Orfeus i Underjorden, men lite mer musik av Kurt Atterberg, Hugo Alfvén och andra svenska tonsättare hade nog många musikälskare också önskat.

Under Östersjöfestivalen 2019 låg fokus till stor del på miljö och hållbarhet, vilket jag inte tror kommer att föra den klassiska musiken vidare eller locka en större publik. Överallt i samhället ligger uppmärksamheten på miljö och hållbarhet; frågan är om opera- och konserthusen är betjänta av samma fokus. Det finns en risk att perspektiven krymper och att det internationella utbytet minskar. Det klassiska musiklivet som utmanas från många håll vinner inte på slutna system.

Vi kommer under säsongen att fortsätta med vår nationella och internationella bevakning av operaföreställningar och konserter, men även att erbjuda ett mer varierat utbud av artiklar, både introducerande och analyserande för att tillföra alla våra läsare något, oavsett kunskaps- och intressenivå. CAPRICCIOs utgångspunkt kommer dock alltid att vara musiken och ingenting annat.

Yehya Alazem
Grundare och ansvarig utgivare