Du visar för närvarande Kantat på gott humör

Kantat på gott humör

Rossini: Le Nozze di Teti e di Peleo
Medverkande: Merto Süngü (tenor), Eleonora Bellocci (soprano), Joshua Stewart (tenor), Leonor Bonilla (soprano), Marina Comparato (mezzo-soprano)
Virtuosi Brunensis, Górecki Chamber Choir
Dirigent: Pietro Rizzo
Naxos 8574282 [1 CD]
4 out of 6 stars

Rossinis nästan en timme långa kantat Le Nozze di Teti e di Peleo från 1816 skrevs för ett kungligt bröllop i Neapal. Verket är egentligen till allt utom namnet en förklädd enaktsopera av den italienske kompositören, där musiken bubblar av melodier med ibland nästan hårresande svårsjungna arior.

Verket finns sedan tidigare inspelat på Decca med Rossinispecialisten Riccardo Chailly i en mycket fin inspelning, både musikaliskt och ljudmässigt. Den här nya utgåvan som gjordes vid Rossinifestivalen i Bad Wildbad 2018 kan inte i kvalitet jämföras med Chaillys, framför allt av ljudmässiga skäl. Versionen på Naxos är gjord live med ofta ganska så störande publikapplåder mellan varven och med en bristande balans i ljudbilden.

Rent framförandemässigt så imponerar dock Pietro Rizzos tolkning i det stora hela, där också responsen från tjeckiska kammarorkestern och den polska kören är god. Flera av solisterna levererar briljant och äkta Rossinisång, inte minst tenoren Merto Süngü och sopranen Eleonora Bellocci, som båda med ackuratess behärskar alla höga toner. Övriga solister är tyvärr inte på en lika hög nivå.

För den som inte har hört den här underhållande världsliga kantaten, så är denna billiga inspelning att rekommendera, men i första hand är det den på Decca som är det givna valet.

Per Nylén

image_pdf