Du visar för närvarande Kalejdoskopisk Beethoven

Kalejdoskopisk Beethoven

Camille Saint-Saëns, Milij Balakriev, Modest Musorgskij: Pianotranskriptioner av sex satser ur Beethovens Stråkkvartetter nr 6, 7, 8, 13 & 16
Ludwig van Beethoven: Tema och Variationer på 4 satsen ur Mozarts Klarinettkvintett
Piano: Mari Kodama
Pentatone PTC5186841 [1 CD]
5 out of 6 stars

När jag växte upp så hade jag ett Kalejdoskop; ett litet rör med spegelprismor som framkallade fängslande mönster och färger. I all sin enkelhet skapade de upplyftande effekter.

Just namnet Kaleidoscope har Mari Kodama valt för sin Beethovenskiva. Det är ett ganska väl valt namn då en lågmäld enkelhet här ger glädjande effekter. Här ser jag många olika färger som jag inte förväntat mig.

Skivan är en sorts hyllning till Ludwig van Beethoven, inte bara från Kodama utan även från Saint-Saëns, Mussorgskij och Balakirev. Den innehåller sex av Beethovens stråkkvartettssatser transkriberade för piano av de tre tonsättarna; samt Beethovens egna variationer över ett tema ur Mozarts klarinettkvintett.

Skivan sticker ut bland allt som givits ut under innevarande Beethovenår genom att musiken inte är inspelad tidigare. Endast transkriptionerna av Balakirev kan man hitta om man söker länge i arkiven.

Mari Kodama är inget okänt namn i Sverige. Hon har turnerat med svenska orkestrar utomlands och är ofta på svenska konsertscener. Hon håller svensk musik högt och har även framfört Wilhelm Stenhammar med sin man Kent Nagano.

Trots att hon gett ut mycket på skiva (nästan all pianomusik av Beethoven) och möts generellt av en positiv kritikerkår, har hon inte riktigt ännu tagit sig upp bland de verkliga topp-pianisterna.

Denna nya Beethovenutgåva är inspirerande och den har följt mig under sommaren mer eller mindre var jag än varit. Det har varit svårt att tröttna på den. Älskar man redan Beethovens pianosonater blir den lite av ett måste. Men utgåvan är även en ingång till Beethovens stråkkvartetter och jag har många gånger fått plocka fram Belceakvartetten eller Amadeuskvartetten för att känna på den uppenbara skillnaden mellan fyra stråkar och ett ensamt piano.

Trots skillnaderna är alla tre tonsättarnas transkriptioner av så pass hög klass att jag många gånger känt att detta kunde vara musik som Beethoven ursprungligen skrivit för piano. Ja, jag kan se vissa partier som ställer till det. Kodama lyckas inte spela Lento assai-delen ur den 16:e kvartetten på ett fullt tillfredsställande sätt, men jag vet inte om det överhuvudtaget är möjligt på piano. Men det är nog ett av de få undantagen på skivan.

Den pianist som har hört alla pianosonaterna och tröttnat på det (hur man nu skulle kunna göra det) har här mer ljuvlig Beethovensk pianomusik att verkligen djupdyka i.

Anders Wikström

image_pdf