Du visar för närvarande Skivtips

Skivtips

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:TIPS

Charles Munch: The Complete RCA Album Collection
Boston Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra
RCA 516979 [86 CD]

Foto © RCA

Charles Munch, född Münch, (1891-1967) var en av de mest framgångsrika dirigenterna under 1900-talet och blev känd för sina passionerade tolkningar, fyllda av en alldeles speciell joie de vivre som gjorde många av hans skivor så minnesvärda.

För några år sen gav RCA ut samtliga inspelningar som han gjorde för bolaget i en nyremastrad monumentalbox. Vill du få en uppfattning av de typiska dragen i den här dirigentens konstnärskap så är det den här du ska köpa. Sedan kan man komplettera med Warners utgåva av hans kompletta inspelningar för EMI och Erato som gavs ut tidigare i höstas och som kommer att recenseras av CAPRICCIO under 2019.

Nästan samtliga inspelningar i RCA-boxen är gjorda med Boston Symphony Orchestra som Munch var chefsdirigent för mellan 1949 och 1962. På den här tiden var orkestern full av briljanta musiker i de olika stämmorna och Munch fick den att glöda intensivt. Orkesterklangen är virtuos, men samtidigt mättad och fyllig.

Munch skapade ett sound i Boston som var som gjort för hans egen stora specialitet, den franska repertoaren. På RCA gav han ut ett antal inspelningar av Ravel och Debussys orkesterverk, där han och musikerna lyfter fram subtiliteterna i dessa raffinerade verk, men samtidigt även ger musiken vitalitet och dramatik. Bland de tolkningar som sticker ut märks hans första inspelning av Ravels Daphnis et Chloé från 1955 som har ett driv i tolkningen och en kraft som gör att den fortfarande är en av de bästa.

Munch var en tidig förkämpe för Berlioz’ musik och genom hela sin karriär var det en av de kompositörer han framförde flitigast. Den här boxen innehåller två kompletta framföranden av Symphonie fantastique och Roméo et Juliette samt inspelningar av La Damnation de Faust, L’Enfance du Christ, Grand Messe des morts och Harold en Italie. Boxen är egentligen värd att köpas bara för dessa idiomatiska tolkningar av Berlioz’ originella och färgsprakande musik, men den innehåller också verk av många andra franska kompositörer som Chausson, Franck, D’Indy, Ibert, Milhaud, Poulenc, Roussel och Saint-Saëns.

Som hans födelsenamn med de tyska prickarna över u:et antyder, så kom denne på många sätt synnerligen franske dirigent från Alsace (tyska Elsass) som tillhörde Tyskland under hans barndom och tidiga ungdomsår. Munch stred dessutom på tyskarnas sida under det första världskriget och var sedan verksam som violinist bland annat i Leipzig, i den berömda Gewandhausorkestern. Han var också konsertmästare under både Bruno Walter och Wilhelm Furtwängler, två dirigenter som skulle komma att få stort inflytande på hans egen karriär.

Han framförde också flitigt tysk musik och avskydde att bli kallad för fransk specialist. När man hör hans tolkningar i den här boxen av Beethovens och Schuberts symfonier så känns de också synnerligen autentiska. Allra mest imponerande är hans dramatiska tolkning av Brahms’ första symfoni från Boston 1956, en av de allra bästa som gjorts på skiva.

I övrigt kan nämnas att Munch här också musicerar med flera av den tidens största solister som t. ex. Jascha Heifetz, Nathan Milstein, Artur Rubinstein, Svjatoslav Richter och Gregor Pjatigorskij. Sammantaget så är godbitarna många i den här boxen och besvikelserna faktiskt relativt få, även om köparen får vara beredd på att lägga ut en ganska ordentlig summa för den. Dessutom kan lyssnaren genomgående glädjas över ett bländande ljud, RCA Living Stereo när det är som allra bäst. Det är svårt att tro att många av dessa välklingande skivor nu är mer än 60 år gamla.

Per Nylén

Foto © RCA

CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.

image_pdf