Du visar för närvarande Skivtips

Skivtips

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:TIPS

Philip Glass – Piano Works
Deutsche Grammophon 28947 96918 [1 CD]

Foton (vänster – höger): © Deutsche Grammophon – Philip Glass © Hreinn Gudlaugsson

Philip Glass har väl hos en del kritiker haft ett rykte om sig att vara en ganska monoton och repetitiv minimalist, men om du hör den här skivan från 2017 med den isländske pianovirtuosen Víkingur Ólafsson, så är jag rätt säker på att du kommer att resonera annorlunda. En bättre introduktion till Glass’ minimalism är nog knappast möjlig att tänka sig.

Den amerikanske kompositören har i Frédéric Chopins anda skrivit två serier av etyder för piano, den första kom 1994-95 och den andra publicerades 2012. Sammanlagt är det 20 stycken som visar på att Glass’ musik faktiskt är mer varierande i sin stil än vad man skulle kunna tro. Några av etyderna är nästan maniskt pådrivande och intensiva, medan andra är mer meditativa och långsamma.

Det här var Víkingur Ólafssons första skiva på Deutsche Grammophon. Pianisten valde att spela in ett axplock av etyderna i stället för att göra dem komplett. En ganska klok tanke, eftersom det nog hade blivit i mastigaste laget att höra samtliga rakt av. Åtminstone för just den här lyssnaren.

Dessa verk har spelats in tidigare av andra pianister, men jag undrar om det har funnits någon annan som gjort dem sådan rättvisa som Òlafsson. Han kramar ur det mesta, förmår att vara både briljant och kraftfull å ena sidan, och å den andra gå på djupet i de mer reflekterande etyderna.

De två etyder som jag har återvänt mest till under mina genomlyssningar av den välinspelade skivan är nr. 5 och 20, två inåtvända, grubblande och ytterst suggestiva stycken. I den tjugonde, och sista etyden finns det dessutom en närhet till Schuberts långsamma satser i de allra sista pianosonaterna. Stämningen är uppgiven; vi har lämnat allt hopp bakom oss och den resignerade pianoklangen lever länge kvar i lyssnarens minne.

Glöm nidbilden av en Philip Glass som likt en duracellkanin trummar på i det oändliga. Han kan också gå på djupet och ge starka känslomässiga upplevelser, precis som på den här fullträffen till skiva.

Per Nylén

Philip Glass – Piano works
Piano: Víkingur Ólafsson
Siggi String Quartet


CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.

image_pdf