Du visar för närvarande Skivtips

Skivtips

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:TIPS

Max Reger Orchestral Edition
Deutsche Grammophon 0289 479 9983 6 [12 CD]

Foton (vänster – höger): © Deutsche Grammophon – Max Reger © Gewandhaus-Magazin

Den tyske kompositören Max Regers (1873-1916) musik har väl länge haft ryktet om sig att vara tung och akademisk. En senromantisk Bach som sällan kunde motstå en fuga.  Även om Reger var fixerad vid kontrapunktik, så finns det mycket värme och charm i flera av kompositionerna. En del av dem är också synnerligen storslagna, något som senromantiskt orienterade musikvänner inte bör missa att ta tillvara.

Skivbolaget Deutsche Grammophon  har nu i alla fall gett ut hans samlade orkesterverk i en box på 12 cd till en ganska billig penning. Inspelningarna har tidigare funnits på Koch Schwann, men de är sedan länge såväl dyra som svåra att få tag på. Det är Horst Stein som är dirigenten i merparten av inspelningarna, förutom Gerd Albrecht och Roland Bader.

Till höjdpunkterna i Regers orkesterproduktion hör de nästan impressionistiskt klingande verken, En romantisk svit och De fyra symfoniska dikterna efter Arnold Böcklin. Reger var även en variationens mästare och boxen innehåller hans tre orkesterverk i genren (de så kallade Hiller, – Beethoven – och Mozartvariationerna). Det mest kända av dessa är de lyriska och ganska charmiga Mozartvariationerna, säkert Regers mest spelade orkesterverk genom åren.

Betydligt mer sällan framförda är de båda långa konserterna för piano respektive violin. Inget av verken har lyckats erövra en plats i standardrepertoaren, även om pianokonserten i f-moll (här kraftfullt framförd av Gerhard Oppitz) har ett brahmskt allvar som känns tilltalande, åtminstone för undertecknad.

Det som gör den här cd-utgåvan extra aptitlig är att du här kan hitta några riktigt sällsynta verk för kör och orkester som knappt tidigare har spelats in som Requiem, Die Weihe der Nacht och Gesang der Verklärten,  tre gotiskt mörka, monumentala verk.

Regers mest kända orkesterverk har tidigare spelats in av dirigenter som t. ex. Colin Davis, Neeme Järvi och Joseph Keilberth, men inspelningarna i den här boxen håller genomgående samma höga klass, inte minst de med de raffinerat spelande Bamberger Symphoniker, en av Bayerns kanske mindre kända topporkestrar.

Det finns ingen anledning att tveka inför den här cd-boxen. Ge Max Reger en chans, det är han värd.

Per Nylén

© Deutsche Grammophon

CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.

image_pdf