Du visar för närvarande Skivtips

Skivtips

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:TIPS

Visions of Prokofiev
Deutsche Grammophon 0289 479 8529 7

Foton (vänster – höger): © Deutsche Grammophon – Sergej Prokofiev © George Grantham Bain Collection

Prokofjevs båda violinkonserter tillhör standardrepertoaren och har spelats in av i stort sett alla stora violinister. Som skivköpare kan du ju fråga dig, varför ska jag köpa just den här nya skivan för?

Skulle du inte göra det, går du faktiskt miste om en av de mest personliga och suggestiva tolkningar som har gjorts av dessa båda mästerverk. Den georgiska violinisten Lisa Batiashvili gör något alldeles eget av dem och får musiken att klinga fräsch och frisk som om man aldrig hade hört den förut. Hon behärskar också de tekniska utmaningarna till fulländning.

Hon tar fram både sötman och ironin som går som en röd tråd genom verken. I slutet på den första violinkonserten kvittrar hennes fiol nästan som en våryr fågel när hon samspelar med träblåsarna. Hon spelar fullständigt magiskt och orkesterackompanjemanget låter lika inspirerat. Jag tvekar inte det minsta, utan konstaterar att det här är den bästa inspelningen som jag har hört av Prokofjevs violinkonserter, även om konkurrensen naturligtvis är stenhård.

Per Nylén

Sergej Prokofiev: Violinkonserterna nr. 1 (D-dur) op. 19 och nr. 2 (G-moll) op. 63 
Chamber Orchestra of Europe
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

Violin: Lisa Batiashvili

CAPRICCIO ger varje vecka ett tips på en riktigt bra inspelning att lyssna på. Det kan vara någon av de berömda inspelningarna, men det kan lika gärna vara en mindre känd inspelning som har hamnat i skuggan och behöver lyftas fram. Vi kommer att rekommendera såväl äldre inspelningar som purfärska tolkningar som har bidragit med något nytt.

image_pdf