In memoriam: Sylvia Geszty (1934-2018)

Foto © WDR (Westdeutscher Rundfunk)

Den ungerska sopranen Sylvia Geszty (egentligen Sylvia Witkowsky) har avlidit i en ålder av 84 år. Geszty föddes i Budapest 1934 där hon även utbildades och debuterade på Nationalteatern 1959. 1961 kallades hon till Staatsoper i dåvarande Östberlin där berlinarna först fick höra henne som Rösten från Himlen i Don Carlo innan hon debuterade som Amor i Orfeus och Eurydike. Hon tillhörde ensemblen till 1970 och gestaltade roller som Susanna i Figaros bröllop, Nattens drottning i Trollflöjten, Pagen i Maskeradbalen, Gilda i Rigoletto och Drottningen av Sjematja i Guldtuppen.

1966 debuterade Geszty som Nattens drottning på Covent Garden. Hon sjöng Olympia (senare samtliga tre kvinnoroller) i Hoffmanns äventyr, Fiakermilli i Arabella och Musetta i La Bohéme i Hamburg, Norina i Don Pasquale och Manon i Hans Werner Henzes Boulevard Solitude i Stuttgart, den sista även på Edinburgh-festivalen 1977. Sin USA-debut gjorde hon som Sophie i Rosenkavaljeren i ett gästspel av New York City Opera i Los Angeles 1973.

Geszty, som tillhörde eliten av koloratursopraner i sin generation, uppträdde även talrika gånger vid festspelen i Salzburg och Glyndebourne. 1971 kunde man höra henne i hennes paradroll som Zerbinetta i Ariadne på Naxos i en radioutsändning med den svenske tenoren Helge Brilioth som Bacchus.

Gesztys karriär förde henne till operahusen i Berlin, München, Dresden, Frankfurt, Wien, Paris, London, Rom, Moskva och Buenos Aires i roller som Donna Anna, Konstanze, Rosina, Lucia, Violetta, Alcina m.m. Tyvärr fick karriären ingen motsvarighet hos de stora grammofonbolagen där den italienska och franska repertoaren oftast var reserverad för sångare som Joan Sutherland, Montserrat Caballé och Beverly Sills. Geszty framförde även oratorier och var en framstående operettsångerska. 1970 erhöll hon en professur vid musikhögskolan i Stuttgart där hon ägnade sig åt sångundervisning och 1988 grundade hon en internationell koloratursångtävling (Internationale Koloraturgesangswettbewerb). Till 70-årsdagen gav hon ut sina memoarer: Königin der Koloraturen. Erinnerungen (Parthas, 2004).

Förutom i ett stort antal oratorie-, recital- och operettinspelningar finns Geszty representerad i kompletta inspelningar av operor som Ariadne på Naxos (Zerbinetta, EMI, Kempe), Teaterdirektören (Madame Herz, Eterna/Berlin Classics, Koch), Trollflöjten (Nattens drottning, Eurodisc, Suitner), Così fan tutte (Despina, Eurodisc, Suitner) och Der Barbier von Bagdad (Margiana, Eurodisc, Hollreiser).

Henry Larsson

CD-rekommendationer: