Du visar för närvarande In memoriam: Rolando Panerai (1924-2019)
Rolando Panerai © YouTube

In memoriam: Rolando Panerai (1924-2019)

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:ARTIKLAR

Den italienske barytonen Rolando Panerai, en av 1900-talets stora i det italienska facket, har avlidit i en ålder av 95 år. Panerai föddes den 17 oktober 1924 i Campi Bisenzio nära Florens. I Florens påbörjade han sina sångstudier vid konservatoriet innan han flyttade vidare till Milano.

Panerai hade en mångfacetterad röst och var skicklig på att skapa olika karaktärstyper, något som inte minst framgår av hans omfattande repertoar med både komiska och tragiska rollgestalter. Hans fylliga, mörka och omfångsrika baryton hade en säker höjd och saknade ingenting när det kom till teknisk skicklighet eller klangens skönhet.

Panerai debuterade 1947 på Teatro di San Carlo i Neapel som faraon i Rossinis Mosè in Egitto. 1951 sjöng han titelrollen i Verdis Simon Boccanegra i Bergamo, och året efter följde La Scala-debuten som Översteprästen i Samson och Delila. På La Scala kom han att framträda i 26 år, inte minst i roller som Enrico i Lucia di Lammermoor och Apollo i Glucks Alceste.

Till 50 årsminnet av Verdis död 1951 medverkade han i flera radiosändningar av mindre kända Verdi-operor som Giovanna d’Arco, La battaglia di Legnano och Aroldo. Han kom senare att bli en av de absolut bästa Verdi-uttolkarna i sin generation med roller som titelrollen i Rigoletto, Greve Luna i Trubaduren, Germont i La traviata, Rodrigo i Don Carlo och Ford i Falstaff. 1954 sjöng han Figaro i Rossinis Barberaren i Sevilla i italiensk tv:s första operautsändning.

Andra av över 150 operaroller Panerai sjöng var Figaro (Figaros Bröllop), Leporello (Don Giovanni) Guglielmo/Alfonso (Così fan tutte), Belcore/Dulcamara (Kärleksdrycken) och titelrollen i Don Pasquale. Titelrollen i Puccinis Gianni Schicchi gestaltade han i många år, ända fram till 2011, då i Genève vid 87 års ålder.

Panerai sjöng med många 1900-talets stora sångare och dirigenter, som Maria Callas och Giuseppe Di Stefano i operor som Trubaduren, Cavalleria rusticana, Pajazzo, Lucia di Lammermoor och Puritanerna, för att nämna några. Han gästspelade på Covent Garden, i Wien, Paris, Bryssel, Moskva, Rio de Janeiro, San Francisco och många andra operahus runt om i världen. Från 1957 framträdde han även med stora framgångar vid festspelen i Salzburg, inte minst i Mozarts operor. 1955 sjöng han i det sceniska uruppförandet av Prokofjevs Den brinnande ängeln i Venedig. Han sjöng även flera andra moderna operor, t.ex. uruppförandet av Menottis Amelia på bal 1854 och titelrollen i Hindemiths Mathis der Maler på La Scala-premiären 1958.

Panerais diskografi är mycket omfattande och innehåller många fina inspelningar som bl.a. Madama Butterfly med Renata Scotto och Carlo Bergonzi, La traviata med Beverly Sills och Nicolai Gedda, Il trovatore med Maria Callas och Giuseppe Di Stefano (samtliga EMI/Warner), Italienskan i Alger med Teresa Berganza (Decca), Gianni Schicchi (Eurodisc),  Schuberts Alfonso und Estrella (Melodram) och Verdis  Oberto (Orfeo). Han har medverkat i tre olika inspelningar av Falstaff mot Tito Gobbi, Dietrich Fischer-Dieskau respektive Giuseppe Taddei (den sistnämnda på video). Panerai sjöng även Amfortas i Wagners Parsifal på italienska tillsammans med bl.a. Maria Callas och Boris Christoff (Warner).

Yehya Alazem

 

CD-rekommendationer

image_pdf