Mariss Jansons © Georg Thum

Mariss Jansons har avlidit

Igår avled den lettiske dirigenten Mariss Jansons i sitt hem i Sankt Petersburg 76 år gammal. Han var en av de mest framgångsrika dirigenterna de senaste decennierna och dirigerade ett antal av världens främsta orkestrar.

Mariss Jansons utbildade sig i Sankt Petersburg (dåvarande Leningrad), i Wien för Hans Swarowsky samt i Salzburg för Herbert von Karajan. Han verkade först som assisterande dirigent till Jevgenij Mravinskij som ledde de berömda Leningradfilharmonikerna (nuvarande Sankt Petersburgs filharmoniker). Han slog dock igenom på allvar som chefsdirigent för Oslos filharmoniker (1979-2000), en orkester som han lyfte till världsklassnivå.

Jansons var även chefsdirigent för Pittsburgh Symphony Orchestra (1997-2004), Concertgebouw Orchestra Amsterdam (2004-2015) och Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München från 2003 fram till sin död. Han musicerade också regelbundet med Berliner Philharmoniker och Wiener Philharmoniker. Vid tre tillfällen dirigerade han nyårskonserten i Wien, 2006, 2012 och 2016.

Mariss Jansons hade en mycket omfattande repertoar och dirigerade främst symfonisk musik men även opera periodvis. Han är rikligt representerad på skiva på bolag som Chandos, EMI samt RCO-live och BR-Klassik.

Inspelningstips:

 

image_pdfimage_print