In memoriam: John Tyrrell (1942-2018)

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:ARTIKLAR

Den brittiske musikforskaren och Janáček-specialisten John Tyrrell avled den 4 oktober. Tyrrell var tillsammans med dirigenten Charles Mackerras centralfigur för den unika Janáček-reception som haft sitt säte i England sedan ett drygt halvsekel tillbaka.

Han föddes i Salisbury (nu Harare), Rhodesia och studerade i Kapstaden, Oxford och Brno. Tillsammans med Mackerras framställde han en edition för notförlaget Universal Edition av Jenůfa som gick tillbaka på Janáčeks originalorkestrering och bröt uppförandetraditionen med Karel Kovařovics ”förbättringar” av partituret. Mackerras inspelning av operan på Decca 1982 satte modern standard för alla framföranden av denna opera framgent.

Före sin död hann Tyrrell avsluta arbetet med en edition av operan Från de dödas hus som för första gången användes på Covent Garden i London i april 2018. För en musikbildad läsekrets är Tyrrell främst känd inte bara för sina ytterst informativa essäer i texthäftena till Deccas svit med Janáček-operor utan också för den långa raden av böcker om Janáčeks liv och verk. Tyrrells bok Kat’a Kabanová (1982) följdes av Czech Opera (1988), en bok som för min egen del blev helt avgörande när den kom ut. Sedan kom Janáček’s Operas: A Documentary Account (1992), korrespondensen mellan Leoš Janáček och Kamila Stösslová i Intime Letters (1994), My life with Janáček: The Memoirs of Zdenka Janáčková (1998), som ger en inblick i det ur hustruns synvinkel inte alltid helt oproblematiska janáčekska hemmets intimsfär, och den monumentala tvåbandsbiografin Janáček: Years of a life (2006 och 2007), den mest extensiva biografin över den mähriske tonsättaren överhuvudtaget. Tyrrell medverkade bl.a. också i utgivningen av en biografi över Charles Mackerras 2015.

Henry Larsson

Bok-rekommendationer:

image_pdf