In memoriam: Ekkehard Wlaschiha (1938-2019)

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:ARTIKLAR

Den tyske baryton- och Wagnersångaren Ekkehard Wlaschiha, en av de gedigna sångarna av den gamla DDR-stammen, har avlidit i en ålder av 80 år. Wlaschiha föddes i Pirna i Sachsen den 28 maj 1938 och studerade vid Franz Liszt-akademien i Weimar innan debuten vid Thüringisches Landestheater i Gera som Dr. Cajus i Muntra fruarna i Windsor 1961. Under 1960-talet var han verksam i Dresden och Weimar innan han blev medlem av ensemblen vid operahuset i Leipzig 1970 till 1983. Han sjöng som ständig gäst vid Dresdner Staatsoper och gästspelade i Sofia och Leningrad. Höjdpunkter var bl.a. dramatiska barytonpartier som Scarpia i Tosca, Pizarro i Fidelio, Tonio i Pajazzo, Coppelius i Hoffmanns äventyr och Jochanaan i Salome.

Sedan 1982 var han medlem av ensemblen vid Staatsoper Berlin varifrån hans stora internationella karriär som Wagnersångare inleddes. Wlaschiha medverkade även som Kurwenal i Tristan och Isolde vid festivalen i Lausanne 1983.

Den 13 februari 1985 sjöng han Kaspar i Webers Friskytten vid återinvigningen av den bombade Semper-operan i Dresden.

Vid festspelen i Bayreuth sjöng han för första gången som Kurwenal 1986 under Daniel Barenboim, 1987-91 och 1993 som Telramund i Lohengrin, 1994-96 och 1997-98 som Alberich i Nibelungens Ring. 1987 hade han dessutom stor framgång som Jochanaan mot Hildegard Behrens Salome i München.

1988 debuterade Wlaschiha på Covent Garden som Alberich, en roll som även förde honom till Metropolitan året därpå. 1991 kunde man höra honom som Amfortas i Parsifal på Met liksom Klingsor i samma opera 2001. Han sjöng även bl.a. i Chicago, Philadelphia, Hamburg, Amsterdam Oslo, Bratislava, Ljubljana, Sydney, Baden-Baden och medverkade i sovjetisk tv i en upptagning av Fidelio.

På skiva finns Wlaschiha bl.a. representerad i James Levines inspelning på Deutsche Grammophon av Nibelungens Ring (Alberich) respektive Parsifal (Klingsor), Colin Davis inspelning av Friskytten på Philips (med Karita Mattila), Bernhard Haitinks Fidelio på Philips (med Jessye Norman) och en skiva med Wagner-scener under Staatskapelle Berlin och Heinz Fricke.Jürgen Kesting skriver om Wlaschihas Alberich i sin bok Die großen Sänger (2008): ”I Rhenguldet är han en force majeur, bredvid vilken James Morris som Wotan förbleknar något”.

Henry Larsson

CD-rekommendationer:

 

image_pdf