Du visar för närvarande Anja Harteros idealisk i Tosca
Anja Harteros som Tosca © 2013, Bettina Stöß

Anja Harteros idealisk i Tosca

Deutsche Oper, Berlin, 24 januari 2020
Giacomo Puccini: Tosca

 

Somliga uppsättningar av Giacomo Puccinis Tosca lever länge, mycket länge. Den i Wien av Margarete Wallman är nog äldst med sina 62 år på nacken. Stockholmsoperan hade en åtminstone medelålders uppsättning av Bengt Peterson fortfarande på 1980-talet. På Deutsche Oper i Berlin spelas en uppsättning av Boleslaw Barlog sedan 1969. Och inget fel med detta, ibland går ”age before beauty”, som kvällens föreställning. Med en alert ”Abendspielleiter”, en trio extraordinära sångare i huvudrollerna och ett gäng rutinerade “comprimaris” så försvinner åtminstone recensentens invändningarna mot uppsättningens ålder genom scenvinden.

I centrum stod Anja Harteros som Tosca – förstås. Allt finns där; rösten, inlevelsen och uttrycket går samman i en prestation som sätter en närmast planetarisk standard för hur rollen skall göras. Rösten svarar mot alla snabba växlingar mellan sårbar kärlek, vredesmod och triumf. En prestation som de många och delvis tillresta fansen i publiken kvitterade med jubel. Jorge de León som Cavaradossi gör sig mer och mer en plats bland de större tenorerna och sviker inte i några lägen. Ludovic Tézier gör en rutinerad Scarpia, han har också mött Harteros på olika scener och det märktes tydligt att de förstod att svara på varandras impulser. Hon hetlevrad, han närmast jovialisk med ett tillbakadraget uttryck som man för den skull inte skall bedra sig på. Rösten har en tydlig och mörk kärna hela vägen och Tézier förstår dessutom att frasera. Detta skänker en elegans, om man så vill, som sällan upplevs bland hans kollegor.

Dirigenten, den unge Yoel Gamzou, skall man hålla ögonen på. Han häckar just nu på allt större scener på kontinenten och kommer att låta höra om sig. Visst fanns där ett par slitningar framför allt med de León, vi talar ju om en repertoarföreställning. Som helhet visade proffsmusikerna i orkestern vad de kan, bara de har rätt man på pulten. Där de flesta dirigenter knallar på i partituret, skruvade Gamzou ner ljudvolymen och filade fram de spännande mellanstämmorna som visar Puccinis geni i orkestrering.

Alexander Husebye

Giacomo Puccini: Tosca
Deutsche Oper, Berlin, 24 januari 2020
Regi: Boleslaw Barlog
Scenografi & kostym: Filippo Sanjust
Dirigent: Yoel Gamzou
Orchester & Chor der Deutschen Oper Berlin
Tosca: Anja Harteros
Mario Cavaradossi: Jorge de León
Scarpia: Ludovic Tézier
Angelotti: Buung Gil Kim
Sakristanen: Noel Bouley
Spoletta: Jörg Schörner

image_pdf