2020-07-17 

Guldutgåva från Rhen

Richard Wagner: Das Rheingold
Medverkande: Heidi Elisabeth Meier, Roswitha Christina Müller, Jochen Schmeckenbecher, David Jerusalem, Lukasz Konieczny, James Rutherford, Sylvia Hamvasi, Thorsten Grümbel, Raymond Very, Katarzyna Kuncio, Bernhard Berchtold, Florian Simson, Ramona Zaharia
Duisburger Philharmoniker
Dirigent: Axel Kober
Avi Music AVI8553971 [2 CD]
5 out of 6 stars

Intresset för att framföra Wagners monumentala ring på de tyska operahusen tycks aldrig sina och på senare år har flera av dem också förevigat sina versioner på cd, t.ex. Staatsoper i Hamburg och Frankfurtoperan, båda på skivmärket Oehms med Simone Young respektive Sebastian Weigle som dirigenter. Nu är det dags för Deutsche Oper am Rhein att göra det samma med Duisburger Philharmoniker – en av operahusets två orkestrar – under ledning av den erfarne wagnerianen Axel Kober, som tidigare dirigerat ringen på Staatsoper i Wien och Tannhäuser och Den flygande Holländaren vid Bayreuthfestivalen.

Jag måste väl erkänna att efter nyligen ha hört Simon Rattles vokalt svaga inspelning av Valkyrian, så var väl inte förväntningarna så höga, eftersom det känns som att det generellt inte finns lika många bra Wagnersångare nu jämfört med förr i tiden. Här måste jag dock faktiskt kapitulera helt och hållet och ge beröm åt nästan samtliga sångare på inspelningen och konstatera att det här är en alldeles utmärkt Rhenguldet som står sig överrraskande väl i konkurrensen. Tråkigt nog så ges bara Rhenguldet ut på skiva av märket Avi Music medan de övriga tre delarna i ringen endast erbjuds via streaming.

Bland de många imponerande sångarinsatserna på inspelningen märks inte minst den amerikanske tenoren Raymond Very som gör en idealisk Loge med en mycket vacker klang i rösten och inte låter det ansträngt heller. Lika briljant är den tyske barytonen Jochen Schmeckenbecher som Alberich som också har en tilltalande kraftfull och smidig klang som dessutom är behaglig att lyssna på.

Wotan görs – precis som på Rattles Valkyrian från München – av den engelske bas-barytonen James Rutherford, som även om han ibland har en tendens till svajighet i rösten, kraftfullt övertygande gestaltar sin för handlingen viktiga roll. Även i övriga roller så är standarden genomgående hög, även om den polska mezzon Katarzyna Kuncios Fricka låter lite väl gäll och osäker mellan varven.

En riktigt bra inspelning av Rhenguldet måste naturligtvis ha en bra orkesterklang också, vilket vi verkligen får här.  Axel Kobers tolkning är rakt igenom helgjuten och genomtänkt. Ett luftigt och elegant orkesterspel, där klimaxen och alla originella orkestereffekter som Wagner laborerar med i den här operan, har en övertygande kraft och tyngd, utan att kanske helt matcha t.ex. den diaboliske Solti på Decca eller Karajan på DG.

Inspelningen har också avslutningsvis ett alldeles förträffligt naturligt och dynamiskt ljud.

Per Nylén