Du visar för närvarande Fullfjädrad Svansjö!

Fullfjädrad Svansjö!

Tchaikovsky: Swan Lake
Pentatone PTC5186640 [2 CD]

Foto © Pentatone

Tjajkovskij komponerade tre odödliga baletter där Nötknäpparen och Svansjön väl får ses som de mest populära med Törnrosa strax därefter. Svansjön hade premiär på Bolsjojteatern i Moskva 1877, men blev inte särskilt väl mottagen. Ett fåtal uppsättningar följde, men då var musiken omarbetad och till stor del struken och ersatt av annan musik. Efter en minnesföreställning vid Mariinskijteatern, och med ny koreografi, fick verket efter tonsättarens död en nytändning och originalmusiken återställdes. Det kan vara svårt att förstå  idag att en sådan  älskad musik kunde få sådan behandling då. Men det är inte unikt i musikhistorien.

Att lyssna på balett, eller för delen även opera, utan den visuella upplevelsen, kan nog för många ha sina baksidor. Att lyssna igenom hela balettmusiken och inte enbart konsertsviten ställer sina krav på lyssnaren, framför allt är det viktigt att man får ta del av ett framförande med fantasi.

Vladimir Jurowski, som nyligen avslutat en fin Tjajkovskijserie med samtliga symfonier och Londons filharmoniker, visar att han även här är en lysande interpret av den ryske tonsättarens musik. Det märks givetvis att den anrika orkestern, som grundades 1936, har musiken i blodet. Ordet “idiomatisk” har sällan varit mer befogat än här. Jurowskis tolkning är väl gestaltad och framförandet är detalj- och infallsrikt, passionerat och överhuvudtaget väldigt fint spelat.  Den dramatiska linjen i verket understryks mycket övertygande. Pentatone erbjuder också en superbt välbalanserad ljudbild som inte lämnar något övrigt att önska. Den lilla lådan som skivorna ligger i innehåller även en beskrivning av hur man viker en svan liknande den på omslaget. Jag erkänner förbehållslöst att jag inte provat på den.

Det finns givetvis konkurrens på cd när det gäller Svansjön. Av kompletta versioner är André Previns en av de mest klassiska (EMI, numer Warner) och den är också nyligen återutgiven. Man kan nöja sig med den om man vill, men jag vill nog gå så långt som att säga att denna nykomling nu är ett första val för mig. Sällan har jag varit så tilltalad av detta verk. Vill man endast få orkestersviten ur baletten kan man leta upp Herbert von Karajans inspelning med Berlin på Deutsche Grammophon – eller varför inte James Levines med Wiener Philharmoniker på samma etikett?

Björn Sundkvist

Peter Tjajkovskij: Svansjön
State Academic Symphony orchestra of Russia ”Evegeny Svetlanov”
Dirigent: Vladimir Jurowski

image_pdf