2020-11-16 

Fulländad Sjostakovitj

Dmitrij Sjostakovitj: Violinkonserter nr 1 och 2
State Academic Sy
mphony Orchestra of Russia “Evegeny Svetlanov”
Dirigent: Vladimir Jurowski
Violin: Alina Ibragimova
Hyperion CDA68313 [1 CD]
6 out of 6 stars

Att få båda Sjostakovitjs violinkonserter på en och samma cd måste ses som en särskild ynnest. Den första finns det visserligen många inspelningar av, men oftast kopplas den med Prokofjevs första violinkonsert i stället för kompositörens egen andra. Det är alltså rätt uppenbart att den första konserten är den populäraste av de två. Och visst, den första är mer utåtriktad och kan nog uppfattas som mer attraktiv musik, medan den andra konserten är mörkare och mer inåtvänd.

Den andra konserten är ganska styvmoderligt behandlad och man skulle kunna påstå att den har fått möta samma öde som Sjostakovitjs andra cellokonsert som också är mindre populär än den första. Den har lite av samma inåtvända uttryck och faktiskt så missar man något väsentligt om man inte ger dessa verk en chans, eftersom det innehåller mycket stark musik, väl genomarbetad med ett starkt sentiment.

Båda konserterna är tillägnade den legendariske violinisten David Oistrakh och de uruppfördes 1955 respektive 1967. Han har spelat in båda konserterna på skiva och de är givetvis en referens när man ska ta del av andra inspelningar. Men att Oistrakh var en gigant i allmänhet får ju inte hindra andra tolkningar och infallsvinklar, som t.ex. från Alina Ibragimova, en vår tids stora violinister. När man lyssnar på denna skiva är det som om musiken skapas i ögonblicket hon spelar och det låter på samma gång stramt, lidelsefullt och passionerat – ja hela spektret av känslouttryck blandas övertygande i gestaltningen av verken.

Orkestern under ledning av dirigenten Vladimir Jurowski är idiomatiska följeslagare och samspelet imponerar verkligen. Det finns andra moderna inspelningar som övertygar, bland annat Maxim Vengerovs versioner tillsammans med Mstislav Rostropovitj på Warner, men jag skulle nog för egen del säga att som ny referensinspelning av båda konserterna är denna nya cd från Hyperion svår att gå förbi. Dessutom med ett mycket fint och välbalanserat ljud, så är den en topproduktion i alla avseenden. Jag tvekar inte att ge denna cd högsta betyg.

Björn Sundkvist

image_pdf