2020-04-04 

Franska pärlor med den magnifika Marina Rebeka

Elle: French Opera Arias
Sopran: Marina Rebeka

Sinfonieorchester St. Gallen
Dirigent: Michael Balke
Prima Classic PRIMA004 [1 CD]
5 out of 6 stars

Efter fjolårets suveräna inspelning av La traviata på det nya skivmärket Prima Classic, så fanns all anledning att se fram emot nästa skiva. Den här gången får vi tyvärr inte höra en inspelning av en hel opera utan en ariasamling med 13 franska repertoarpärlor för sopran, sjungna av den magnifika Marina Rebeka.

Sådana här skivor är problematiska. Det är förstås trevligt att få ta del av höjdpunkterna men tyvärr får man endast en väldigt liten del av vad en hel operaroll egentligen vill förmedla. Men ändå så kan man inte komma ifrån att även denna platta är en fullträff av Marina Rebeka. Här visar hon hela röstpaletten och blandar skönsång med dramatik i de mycket väl valda ariorna. Vad som också imponerar  är Rebekas förmåga att variera klangbildningen och differentiera mellan rollerna, det sistnämnda brukar vara ett problem i liknande aria-album.

Orkesterspelet från Sinfonieorchester St. Gallen under Michael Balke lämnar heller inget övrigt att önska. Ljudbilden är otroligt detaljerad men känns stundtals för klinisk och gör att inspelningen tappar sin levande, spontana karaktär. Detta till trots så är det en kanonplatta som förtjänar ett femstjärnigt betyg.

Yehya Alazem

image_pdf