Du visar för närvarande Franck tolkad på bästa tänkbara sätt

Franck tolkad på bästa tänkbara sätt

César Franck: Symfoni d-moll & Symfoniska variationer
Orchestre Philharmonique Luxembourg
Dirigent: Gustavo Gimeno
Piano: Denis Kozhukhin
Pentatone PTC5186771 [1 CD]
5 out of 6 stars

César Francks enda symfoni är ett verk som tillhör standardrepertoaren och som också har spelats in många gånger med mycket goda resultat. Det finns klassiska inspelningar med sådana storheter som Munch, Monteux och Klemperer bara för att välja några men det finns även flera moderna inspelningar. Hur står sig då denna i jämförelse med alla dessa storheter? Det korta och enkla svaret är mycket bra.

Gustavo Gimeno har en utmärkt orkester till sitt förfogande som spelar både raffinerat och passionerat. Resultatet är fullt av intressanta detaljer utan att det någonsin blir plottrigt och Gimeno hittar precis rätt i det speciella “orgellika” sound som är så typiskt för Franck. Ibland kritiseras symfonin för att vara väl “enkel” formmässigt. Själv tycker jag att formen är en av symfonins absoluta styrkor men om man går i fällan att underskatta den och inte bygga symfonin som helhet så kan ett framförande bli platt. Gimeno gör inget av detta. Tvärtom, redan i inledningen så sätter Gimeno ribban för vad som ska komma och sedan fullföljer han det på absolut bästa tänkbara sätt. Det är faktiskt länge sedan jag blev så glatt överraskad av en nyinspelning av denna symfoni.

Det andra verket på skivan är Francks symfoniska variationerna för orkester och piano. Solostämman framförs av den ryske pianisten Denis Kozhukhin som var ett helt okänt namn för mig. Även det här framförandet präglas av allt det jag tyckte så mycket om i symfonin och solisten tillför ytterligare en dimension. Samspelet mellan solist och orkester är lysande och det känns nästan som de driver på varandra vilket skapar precis den typ av spänning som det är verket mår så bra av.

Den som vill ha moderna inspelningar av såväl symfonin som symfoniska variationerna behöver inte tveka, den här inspelningen har vad man behöver.

Staffan Sundkvist

image_pdf