Du visar för närvarande Fin Tjajkovskij och suverän Barber

Fin Tjajkovskij och suverän Barber

Peter Tjajkovskij: Violinkonsert
Samuel Barber: Violinkonsert
Violinsolist: Johan Dalene
Dirigent: Daniel Blendulf
Norrköpings Symfoniorkester
BIS BIS2440 [1 CD]
5 out of 6 stars

Två begåvade svenska “ungdomar” och en svensk orkester imponerar på många sätt i den här inspelningen. Johan Dalene, född 2000, spelar med en självklarhet och en teknik som inte skvallrar om hans ungdom. Hans tolkning av Tjajkovskijs berömda violinkonsert är rättfram och direkt. När det gäller inspelningar av just den konserten är naturligtvis konkurrensen stenhård och Dalene utforskar inte alla de lager som musiken rymmer. Men frågan är om man kan begära det av en relativt ung person? Livserfarenhet kommer med åren och den kan man knappast skynda på. Vad vi får är dock en mycket fin tolkning av ett standardverk.

Jag hade förmånen att få se när Daniel Blendulf för första gången ställde sig på dirigentpulten framför en professionell orkester och med eftertryck visade att han hörde hemma där. 2008 vann han Svenska Dirigentpriset och bestämde sig också för att satsa på en karriär som dirigent. Det gör han alldeles rätt i och jag vågar påstå att Blendulf är en av de mest begåvade unga dirigenter som vi har, både i Sverige och internationellt. Han och den fina orkestern från Norrköping uppfyller högt ställda förväntningar när de följsamt och lyhört samspelar med solisten. Om det måhända saknas lite passion i soliststämman i Tjajkovskij så kompenseras detta i viss mån av orkesterackompanjemanget.

Därefter följer Samuel Barbers violinkonsert och här lyfter musicerandet till en mycket hög nivå. Konserten är på många sätt inte lika virtuos som Tjajkovskijs och det verkar passa Dalene bättre. Inte för att hans teknik inte räcker till, tvärtom där finns inget att klaga på, utan för att han här på något sätt verkar få tid att utveckla de mer reflekterande delarna av sitt musicerande. Blendulf och orkestern ger honom också bästa möjliga stöd. Det är nyansrikt, passionerat och mycket väl sammanhållet. Allt är helt enkelt förstklassigt och den här tolkningen av Barbers konsert hör hemma bland de allra bästa inspelningarna. Om någon tvekar att köpa skivan på grund av att man redan har många inspelningar av Tjajkovskijs hemma i hyllan, så köp den ändå. Tolkningen av Samuel Barbers fina konsert är värd hela pengen!

Staffan Sundkvist

image_pdf